11 Απρίλιος 2019, 20:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2019, 20:35

Κίνα: Επιστήμονες εμφύτευσαν ανθρώπινο γονίδιο στον εγκέφαλο πιθήκων

  • Κίνα: Επιστήμονες εμφύτευσαν ανθρώπινο γονίδιο στον εγκέφαλο πιθήκων
    (Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Επιστήμονες στην Κίνα εμφύτευσαν σε πιθήκους ένα γονίδιο που πιστεύεται ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, στο πλαίσιο μελέτης για την εξέλιξη της νοημοσύνης στον άνθρωπο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης του Πεκίνου National Science Review.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν σε έντεκα μακάκους ρέζους το ανθρώπινο γονίδιο MCPH1 και διαπίστωσαν ότι όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, οι εγκέφαλοι των πιθήκων χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν από ερευνητές του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Κουνμίγκ και της Ακαδημίας Κινεζικών Επιστημών, σε συνεργασία με Αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και διαπίστωσαν επίσης ότι τα ζώα τελικά είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα πειράματα σε ό,τι αφορά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τον χρόνο αντίδρασής τους σε σύγκριση με μακάκους που ζουν στη φύση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης, ο μακάκος ρέζους είναι γενετικά πιο κοντά στον άνθρωπο από ό,τι τα τρωκτικά, αλλά ταυτοχρόνως αρκετά μακριά για να τεθούν ηθικά διλήμματα. Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν τα επικριτικά σχόλια. «Στη λαϊκή φαντασία, απλώς βρισκόμαστε στον Πλανήτη των Πιθήκων», σχολίασε η βιοηθικός στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ζακλίν Γκλόβερ. «Η εξανθρώπισή τους θα ισοδυναμούσε με κάτι κακό. Πού θα ζούσαν και τι θα έκαναν; Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ον που δεν θα μπορεί να έχει ουσιαστική ζωή σε οποιοδήποτε πλαίσιο», τόνισε.

Ωστόσο, ο Λάιρ Μπάουμ, ερευνητής στο Κέντρο Γενετικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, απέρριψε αυτήν την κατηγορία, υπογραμμίζοντας ότι στη μελέτη τροποποιήθηκε μόλις ένα από τα περίπου 20.000 γονίδια.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.