11 Απρίλιος 2019, 20:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2019, 20:06

Τουρκία: Ακυρώνεται η εκλογή των δημάρχων του φιλοκουρδικού HDP

  • Τουρκία: Ακυρώνεται η εκλογή των δημάρχων του φιλοκουρδικού HDP
    (Φωτ.: HDP / Facebook)

Η Ανώτατη Εκλογική Αρχή της Τουρκίας έκρινε ότι πολλοί δήμαρχοι που εξελέγησαν με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν επιτρέπεται να αναλάβουν το αξίωμα, επειδή στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καθαιρεθεί με κυβερνητικά διατάγματα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο εκπρόσωπος του HDP Σαρουχάν Ολούτζ είπε ότι το κόμμα του στοχοποιείται σε μια «οργανωμένη πολιτική πλεκτάνη» μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) απέρριψε πολλές ενστάσεις που είχαν καταθέσει το HDP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ έχουν απορριφθεί και ενστάσεις που υπέβαλε το κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν.

Τουλάχιστον οι μισοί εκλεγμένοι δήμαρχοι του HDP περιμένουν ακόμη την εντολή για να αναλάβουν το αξίωμα. Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη επικαλούμενος τις παρατυπίες, που σύμφωνα με το κόμμα του επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δήμαρχοι θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι που ήρθαν στη δεύτερη θέση, δηλαδή τα μέλη του AKP. «Το μέτρο που έλαβε η YSK δεν είναι παρά μέρος μιας οργανωμένης πολιτικής πλεκτάνης» από το AKP και τους πολιτικούς συμμάχους του, είπε ο Ολούτζ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να σύρει την Τουρκία «σε πολύ μεγάλο χάος».

Ο βουλευτής του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ είπε ότι το κόμμα θα ζητήσει την ακύρωση των εκλογών στις πέντε αυτές περιοχές, τονίζοντας ότι η καθαίρεση με διάταγμα δεν απαγορεύει σε κάποιον να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί. «Η απόφαση αυτή είναι παντελώς λανθασμένη και αντιτίθεται στον νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Θα ήταν καλύτερο να μην είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, όμως υπάρχει μια πιθανότητα να περιορίσουμε τη ζημιά», είπε.

Διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ κατά της ακύρωσης της εκλογής των φιλοκούρδων δημάρχων
Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να ακυρώσει την εκλογή των υποψηφίων του HDP. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο δημαρχείο της πόλης αλλά μετά την επέμβαση της αστυνομίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με το HDP, η απόφαση της YSK αφορά πολλές περιοχές όπου οι υποψήφιοι του κόμματος κέρδισαν με μεγάλη διαφορά τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα, στο Μπαγκλάρ ο Ζεγιάτ Τζεϊλάν απέσπασε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ωστόσο, δήμαρχος θα ανακηρυχθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP, που ήρθε δεύτερος με ποσοστό 25%.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.