11 Απρίλιος 2019, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2019, 21:16

3ος Κύκλος Συζητήσεων Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων

  • 3ος Κύκλος Συζητήσεων Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων
    Στιγμιότυπο από τον 2ο Κύκλο Συζητήσεων, που πραγματοποιήθηκε το 2018

Ο τρίτος Κύκλος Συζητήσεων των ποντιακών φοιτητικών συλλόγων, με θέμα «Από το έγκλημα χωρίς όνομα στο χρέος της μνήμης: 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου (1919-2019)» πραγματοποιείται το Σάββατο 20 Απριλίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας.

Ομιλητές θα είναι ο Ηλίας Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο ΔΠΘ και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, ο δικηγόρος και υποψήφιος διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ Δημήτριος Κούρτης, καθώς επίσης ο Παναγιώτης Διαμάντης, μέλος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στους προβληματισμούς και την προοπτική που υπάρχει 100 χρόνια μετά τον ξεριζωμό, στο νομικό καθεστώς του εγκλήματος της Γενοκτονίας πριν την υιοθέτηση της σύμβασης της 9ης Δεκεμβρίου 1948 και στο εθιμικό διεθνές Δίκαιο, αλλά και στους φοιτητές ως ηγετικές μορφές του σήμερα και του αύριο.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση όλων των Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων της χώρας, του δήμου Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Οι κύκλοι συζητήσεων των Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων ξεκίνησαν το 2017, στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας με σκοπό την ενδυνάμωση του ποντιακού φρονήματος της φοιτητικής κοινότητας και τη διάπλαση ποντιακών συνειδήσεων, ικανών να υπερασπιστούν την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και να διαφυλάξουν την ποντιακή λαογραφία και παράδοση.