11 Απρίλιος 2019, 15:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2019, 14:48

Έξαλλη η Τουρκία με την Ιταλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Τουρκία: Θα πάρουμε μέτρα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων μετά τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους
    H είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Haber 657)

Την έντονη… δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Κάτω Βουλής της Ιταλίας να προχωρήσει με συντριπτική πλειοψηφία στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκφράζει μέσω της διπλωματικής οδού η Τουρκία. «Πρόκειται για ένα νέο παράδειγμα του πώς οι αρμενικοί ισχυρισμοί χρησιμοποιούνται ως ένα εργαλείο εσωτερικής πολιτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα «καταδικάζει εντόνως» το ψήφισμα των βουλευτών με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση καλείται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να αναδείξει διεθνώς το θέμα.

Σύμφωνα με την τουρκική διπλωματία, το ψήφισμα είναι πρόταση της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά. Παράλληλα σημειώνεται ότι είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους προσπάθειες γίνονται σε προεκλογική περίοδο ή όταν υπάρχει ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, κάτι που «αποδεικνύει την πολιτική φύση των καταγγελιών [σ.σ. έτσι γίνεται αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων], και ότι είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα».

«Αυτές οι προσπάθειες όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμες για καμία πλευρά, αλλά αποτελούν και τροχοπέδη για πρωτοβουλίες καλή τη πίστει», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Θέση, μέσω Twitter, πήρε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας εξίσου υψηλούς τόνους: «Όπως όλες οι προσπάθειες που γίνονται για την πολιτικοποίηση της Ιστορίας, αυτή η απόφαση της Κάτω Βουλής της Ιταλίας είναι άκυρη. Είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι το ιταλικό κοινοβούλιο έγινε όργανο στο παιχνίδι της ξενοφοβικής Λέγκας, η οποία ψάχνει ψήφους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μέσα από το Twitter σχολίασε το ιταλικό ψήφισμα και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος τονίζει ότι το κοινοβούλιο αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα και σπείρει νέους σπόρους εχθρότητας, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για απόφαση που ενισχύει τον πολιτικό λαϊκισμό.

«Αντιπαραγωγική, εχθρική και λυπηρή κίνηση» τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος τόνισε: «Αντί ο ένας να κάνει επίθεση στις μνήμες του άλλου, ας δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να διασφαλίσουμε ότι η αλήθεια υπερισχύει της μυθιστοριογραφίας».