10 Απρίλιος 2019, 23:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 23:24

Πομπέο: Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει αμερικανικά F-35 και ρωσικά S-400

  • Πομπέο: Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει αμερικανικά F-35 και ρωσικά S-400
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Ives Herman)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει στον στρατό της αμερικανικά μαχητικά βομβαρδιστικά F-35 και ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, επειδή κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Όπως μου εξήγησαν στο Πεντάγωνο, είναι αδύνατο να υπάρχουν ταυτοχρόνως στον εναέριο χώρο τα F-35, την εποπτεία του οποίου έχουν σε σημαντικό βαθμό τα συστήματα S-400.

»Δεν είναι τόσο καλή η περιγραφή μου από τεχνολογικής απόψεως, αλλά η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να συνυπάρχει, πράγμα που καταστήσαμε σαφές στην Τουρκία μέσω των διαύλων του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας. Είναι ένα σοβαρό τεχνολογικό πρόβλημα», δήλωσε ο Πομπέο αναφέροντας για πολλοστή φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει προτείνει στην Άγκυρα τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. «Η πρόταση αυτή εξετάζεται, οι λεπτομέρειες μελετώνται», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι «η ίδια κατασκευάζει σημαντικά εξαρτήματα για τα F-35 και δεν είναι μόνο αγοραστής, αλλά και μέρος της αλυσίδας των πωλήσεων» στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους.

«Καταστήσαμε σαφές ότι τίποτα από αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν αν αγοράσουν τους S-400», δήλωσε ο Πομπέο, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας εκ μέρους των ΗΠΑ σύμφωνα με τον νόμο CAATSA για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.