10 Απρίλιος 2019, 23:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 23:06

Ιταλία: Η Βουλή αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Αντιδράσεις από την Άγκυρα

  • Ιταλία: Η Βουλή αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Αντιδράσεις από την Άγκυρα
    Γενική άποψη της κεντρικής αίθουσας του Παλάτσο Μοντετσιτόριο όπου συνεδριάζει η ιταλική Κάτω Βουλή (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)

Το ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή». Το ψήφισμα συγκέντρωσε 382 θετικές ψήφους από όλα τα κόμματα, καμία ψήφο ενάντια και 43 αποχές από το συντηρητικό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκρότημα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής.

Η κυβέρνηση, που δεν τοποθετήθηκε υπέρ ή κατά του ψηφίσματος, πιστεύεται ότι θα δώσει συνέχεια στο ψήφισμα της Βουλής που την καλεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, αλλά δεν έχει νομική υποχρέωση να το πράξει.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καταδίκασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το ψήφισμα της ιταλικής Κάτω Βουλής, τονίζοντας ότι η Ιταλία ξεγελάστηκε από τη διασπορά των Αρμενίων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τον Ιταλό πρεσβευτή στην Άγκυρα, έπειτα από την κατάθεση του ψηφίσματος στην ιταλική Βουλή, προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» του.

Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει 20 κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, ενώ το 2015 ο Πάπας αναφέρθηκε στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα». Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατ. Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως οι θάνατοι αυτοί ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ.