11 Απρίλιος 2019, 00:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 21:35

Τρίκαλα: Λεωφορεία χωρίς οδηγό με τεχνολογία 5G από τον Σεπτέμβριο

  • Τρίκαλα: Λεωφορεία χωρίς οδηγό με τεχνολογία 5G από τον Σεπτέμβριο
    (Φωτ.: trikalaola.gr)

Ξεκινά η δεύτερη «φουρνιά» λεωφορείων χωρίς οδηγό, που θα κινούνται εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με εξελιγμένη τεχνολογία 5G, στο πλαίσιο του προγράμματος «AVINT». Το «AVINT» είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από τον κύκλο «ερευνώ-καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας και στοχεύει στην ενσωμάτωση αυτόματων λεωφορείων χωρίς οδηγό στον αστικό συγκοινωνιακό ιστό.

Το όραμα της πόλης είναι να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις, μέσω της εισαγωγής καινοτόμων και κοινωνικά προσβάσιμων υπηρεσιών και τεχνολογιών για τη βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης της πόλης, με επίκεντρο τον πολίτη.

Τα οχήματα των λεωφορείων χωρίς οδηγό, θα κινούνται εντός του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων και θα εκτελείται κυκλική διαδρομή που θα συνδέει το κέντρο της πόλης (οδός Όθωνος) με το υπεραστικό ΚΤΕΛ, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της πόλης. Οι στόχοι του έργου, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, στο πλαίσιο σχετικής εισήγησης, είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της εγκατάστασης μιας γραμμής λεωφορείων χωρίς οδηγό στον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης των Τρικάλων.

Στους στόχους του έργου εντάσσονται και οι διαδικασίες αδειοδότησης σε τεχνικό και νομοθετικό επίπεδο, η αποτίμηση των αποτελεσμάτων ως προς τον κυκλοφοριακό ιστό, τη λειτουργικότητα, την αποδοχή από το κοινό, την οικονομική βιωσιμότητα και την επεκτασιμότητα. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, στόχος είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων τόσο στον ελληνικό, όσο και στον παγκόσμιο χώρο, που θα μπορεί να προάγει την αυτόματη οδήγηση ως μέρος μιας μελλοντικής έξυπνης πόλης τονίζοντας την πρωτοπορία μιας ελληνικής πόλης σε αυτό, είναι ένας ακόμα από τους στόχους του παραπάνω έργου.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου υποστηρίζει πως «το να σκεφτόμαστε και να πράττουμε διαφορετικά αποτελεί την αρχή την αναγέννησης της πόλης και της περιοχής. Καμία αλλαγή δεν θα πετύχει αν πρώτα δεν αλλάξουμε εμείς. Και τα Τρίκαλα αλλάζουν».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.