10 Απρίλιος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 21:03

Καστελλόριζο: Ετοιμάζεται το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»

  • Καστελλόριζο: Ετοιμάζεται το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»
    Άποψη από το μαγευτικό Καστελόριζο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» με έδρα το ακριτικό Καστελλόριζο προετοιμάζεται για το τέταρτο καλοκαίρι του και καλεί τους ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές να υποβάλουν τις ταινίες τους έως τις 15 Μαΐου 2019 στην ιστοσελίδα beyondborders.gr/prosklisi/ypovoli. Η πρόσκληση απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς, με ταινίες που επικεντρώνονται σε θέματα ιστορικού και κοινωνικο-πολιτικού περιεχόμενου.

Αυτός άλλωστε είναι ο άξονας του Φεστιβάλ από το 2016, όταν ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και τη στήριξη της γαλλικής ένωσης Ecrans des Mondes.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ είναι φέτος ο πολυβραβευμένος Αυστραλός ντοκιμαντερίστας Νικ Τόρενς. Η επιτροπή απονέμει τα βραβεία του καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ και του καλύτερου κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, τα οποία αποτελούν χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.

Στην άκρη του Αιγαίου, το «Πέρα από τα Σύνορα» αποτελεί μια αληθινή γιορτή πολιτισμού και αντικατοπτρίζει τη σημασία τής μελέτης και καταγραφής των ιστορικών γεγονότων παγκοσμίως, με γνώμονα την κατανόηση των προκλήσεων, των ευκαιριών και των κινδύνων του πολιτικού και κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι. Μάλιστα, κάθε χρόνο τιμά δύο ειδικούς συνεργάτες: Το Μέσο Ενημέρωσης και το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, για τη συνεισφορά τους στις αξίες που πρεσβεύει το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του δήμου Μεγίστης και με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και επιχειρηματιών και ΜΜΕ. Επίσης, επιζητά συνεργασίες με Ιδρύματα, φεστιβάλ και φορείς αντίστοιχης ιστορικής και γεωπολιτικής θεματολογίας από όλο τον κόσμο. Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από το 3ο φεστιβάλ εδώ.