10 Απρίλιος 2019, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 18:47

Την πρόταση για ένα ευέλικτο Brexit στηρίζει η Ελλάδα

  • Στην Ελλάδα ο Τσίπρας, ποιος θα τον εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Julien Warnand)

Με τους Ευρωπαίους ηγέτες που στηρίζουν την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για ένα ευέλικτο Brexit συντάσσεται ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που αναμένεται να φανεί και στο σημερινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του αναμένεται να επισημάνει ότι η ευέλικτη αυτή πρόταση δίνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι «27» συνεδριάζουν προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα της Τερέζας Μέι για παράταση της προθεσμίας εξόδου έως τις 30 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει αντιπροτείνει τη 12μηνη ευέλικτη παράταση που θα επιτρέπει την αποχώρηση οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ωστόσο για να ισχύσει κάτι τέτοιο χρειάζεται την έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε κάθε περίπτωση, θέση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άτακτη έξοδος και ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι τα μεγάλα ζητήματα θα συζητηθούν χωρίς να παρακωλύονται από τις συνεχείς Συνόδους Κορυφής για το Brexit.