10 Απρίλιος 2019, 17:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 16:15

Ο Βαρθολομαίος προσευχήθηκε στην Πύλη που κρεμάστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ (φωτο)

  • Ο Βαρθολομαίος προσευχήθηκε στην Πύλη που κρεμάστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ (φωτο)
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσεύχεται πίσω από την κλειστή Πύλη (φωτ.: Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου / Νικόλαος Μαγγίνας)

Ένα μπουκέτο με ανοιξιάτικα λουλούδια, ένα κερί και μια προσευχή. Όπως κάθε χρόνο στις 10 Απριλίου, έτσι και σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε τη μνήμη του ιερομάρτυρα Γρηγορίου Ε΄ τον οποίο οι Οθωμανοί κρέμασαν ανήμερα του Πάσχα του 1821.

Μέσα σε συγκινητική σιωπή ο κ. Βαρθολομαίος προσευχήθηκε πίσω από την κλειστή πύλη για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, για την εκτόνωση των εντάσεων και για την επικράτηση ειρήνης στον κόσμο.

Η Πύλη στο Φανάρι, που είναι και η κεντρική είσοδος, παραμένει κλειστή εδώ και 198 χρόνια για να θυμίζει τις βιαιότητες των Οθωμανών. Οι τουρκικές κυβερνήσεις κατά καιρούς έχουν ασκήσει πιέσεις για να ανοίξει η πόρτα μπροστά από την οποία ο Γρηγόριος Ε’ έμεινε κρεμασμένος για τρία μερόνυχτα – ο Πατριάρχης παρά τις εισηγήσεις να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη τελικά προτίμησε να παραμείνει στο Φανάρι. Η αγιοκατάταξή του έγινε στις 10 Απριλίου 1921. Η λάρνακα με τα λείψανά του φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό Αθηνών.

Gallery