10 Απρίλιος 2019, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 15:25

Οδικός χάρτης από την Τουρκία για την τόνωση της οικονομίας της

  • Η Τουρκία με δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ
    Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης ( φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και τον κατευνασμό των χρηματαγορών η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα έναν «οδικό χάρτη» που περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και την καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει εκτοξευτεί. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε πως «η περίοδος που αρχίζει θα είναι περίοδος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Το βασικό μέτρο του «οδικού χάρτη» είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, που δέχθηκε πλήγμα από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την ενίσχυση του κεφαλαίου των κρατικών τραπεζών μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων ύψους 28 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ) και την ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών «εάν είναι αναγκαίο». Με τον πληθωρισμό στο 20% περίπου, ο Αλμπαϊράκ υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στο αγροτικό τομέα για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών των ειδών διατροφής που έπληξε σοβαρά την αγοραστική δύναμη των Τούρκων.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δεσμεύθηκε ότι η «δημοσιονομική πειθαρχία» θα είναι κεντρικός στόχος και ότι το σύστημα των συντάξεων θα μεταρρυθμιστεί. Για την αύξηση των εσόδων του κράτους, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί φορολογική μεταρρύθμιση, με την μείωση των έμμεσων φόρων και την αναδιάρθρωση των άμεσων φόρων με βάση την αρχή μίας «πιο δίκαιης» συμβολής των υψηλότερων εισοδημάτων. Παράλληλα δήλωσε ότι επιπλέον σχέδια δράσης θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες και αναφέρθηκε σε ένα «master plan» για τον τουρισμό, όπου ο στόχος είναι η προσέλκυση 70 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, έναντι 40 εκατομμυρίων τον περασμένο χρόνο.