10 Απρίλιος 2019, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 14:46

Ισραήλ: Προηγείται με μικρή διαφορά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου

  • Ισραήλ: Προηγείται με μικρή διαφορά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα κάνουν το σήμα της νίκης σε ομιλία στο Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA / Jim Hollander)

Αν και η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όλα δείχνουν πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα χρειαστεί να μετακομίσει από το πρωθυπουργικό μέγαρο μια και φαίνεται πως είναι ο νικητής της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης με τον Μπένι Γκαντς. Με καταμετρημένο το 97% το Λικούντ κερδίζει 35 έδρες όσες δηλαδή και ο Μπλε και Λευκός συνασπισμός. Όμως εκτιμάται ότι συνολικά η Δεξιά θα συγκεντρώσει πλειοψηφία 65 εδρών σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ.

Με αυτό το δεδομένο θεωρείται απίθανο ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ριβλίν να αναθέσει σε κάποιον άλλον πλην του Νετανιάχου το σχηματισμό κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε κηρύξει τη νίκη του από το Τελ Αβίβ. Εμφανίστηκε θριαμβευτής μπροστά στους υποστηρικτές του και έκανε λόγο για μια επιτυχία «καταπληκτική», «θαυμάσια», «που ξεπερνά τη φαντασία». Αυτή η νίκη κερδήθηκε «σε αδύνατες συνθήκες» και «παρά τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης», τόνισε υπό τις ιαχές των υποστηρικτών του και έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σάρα. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε «μια δεξιά κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι έχει ήδη προσεγγίσει τους επικεφαλής των άλλων δεξιών κομμάτων προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Εκείνοι του είπαν «σχεδόν όλοι» ότι τον στηρίζουν, πρόσθεσε.

Νικητής έχει δηλώσει όμως και ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντς. «Είναι μια ιστορική ημέρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μας ψήφισαν. Ο πρόεδρος πρέπει να δώσει σε εμάς εντολή για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης διότι είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα», εκτίμησε.

Η Αριστερά, η μεγάλη χαμένη
Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 67,9%, έναντι 71,8% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015. Το αποτέλεσμα ήταν αβέβαιο μέχρι το τέλος, με τον Νετανιάχου και τον Γκαντς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ωστόσο η αριστερά βγήκε χαμένη από την εκλογική αναμέτρηση. Το ιστορικό Εργατικό Κόμμα φαίνεται να κερδίζει μόλις 6 έδρες και μία από τις ηγέτιδές του, η Σέλι Γιασίμοβιτς, δήλωσε «σοκαρισμένη».

Ο Γκαντς, που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα μόλις πριν από έξι μήνες, φάνηκε να καταγράφει μια σημαντική νίκη καταφέρνοντας να κερδίσει 35 έδρες στο Κοινοβούλιο. Εξάλλου στο πρώτο του μήνυμα στο Twitter σήμερα ο απόστρατος στρατηγός έγραψε: «Καλημέρα φίλοι μου, ναι, καλημέρα», προσθέτοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. «Αν και εμφανίζεται σκοτεινός ουρανός (…) δεν υπάρχει ακόμη τίποτε τελικό καθώς (…) ίσως καταφέρουμε να αναπτύξουμε εκλογικές κινήσεις», επεσήμανε ο Γκαντς. «Βέβαια δεν κρύβουν τον ήλιο της ελπίδας που δώσαμε στον λαό και την κοινωνία του Ισραήλ» τόνισε, ενώ δεσμεύθηκε να εκπροσωπήσει «τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες που μας ζήτησαν κάτι διαφορετικό».

Σε ό,τι αφορά τον Νετανιάχου, εάν ο Ριβλίν του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, το οποίο μέχρι τώρα κατείχε ο Μπεν Γκουριόν. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου θα χρειαστεί τέσσερις με έξι εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση.