14 Απρίλιος 2019, 22:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2020, 13:56

Στέφανος Καλλιανίδης: Ποντιακό θέατρο και λύρα οι δύο μεγάλες του αγάπες

  • Ο Στέφανος Καλλιανίδης

Ένας νέος που δεν εφησυχάζει ποτέ, τελειομανής από κούνια, με όνειρο να κάνει τον ποντιακό ελληνισμό ακουστό στα πέρατα του κόσμου και με ανήσυχη καλλιτεχνική φλέβα. Ο λόγος για τον ηθοποιό Στέφανο Καλλιανίδη. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι Αχ μάνα, και μιλά αποκλειστικά στο pontos-news.gr για την πορεία του μέχρι σήμερα.

Ο 33χρονος Στέφανος Καλλιανίδης κατάγεται από την Κατερίνη αλλά τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει αποφοιτήσει από Δραματική Σχολή και μετρά στο ενεργητικό του δεκάδες συνεργασίες σε θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Η ποντιακή καταγωγή του τον ώθησε να ασχοληθεί και με το ποντιακό θέατρο, το οποίο λατρεύει. «Είναι αλήθεια ότι παίζοντας τον εκάστοτε ρόλο στην ποντιακή διάλεκτο νιώθω ιδιαίτερη περηφάνια, άλλα και δέος που μου δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσω να μιλάω τη διάλεκτο των προγόνων μου και με αυτόν τον τρόπο να την διαιωνίζω κατά κάποιον τρόπο» τονίζει στο pontos-news.gr o ηθοποιός. Μέχρι στιγμής έχει πάρει μέρος στις ποντιακές θεατρικές παραστάσεις Ο τελευταίον ο χορόν και Η κουτσή του Φίλωνα Κτενίδη, Έργατα και δουλείας και Η αποθήκη της Στοφορίνας του Στάθη Ευσταθιάδη, καθώς και σε παραστάσεις των Μωμόγερων την περίοδο του Δωδεκαημέρου.


Το νέο τραγούδι του Στέφανου Καλλιανίδη

Όσο για τα παιδικά του χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου κυριαρχούσε η ποντιακή μουσική, αφού κατάγεται από την Κρώμνη από τον παππού του, και τη Σαμάρουξα της Τραπεζούντας από τη γιαγιά του. «Ήταν εύκολο, θα έλεγε κανείς, να μου μπει το "μικρόβιο" της ενασχόλησης με την ποντιακή μουσική» εκμυστηρεύεται στο pontos-news.gr.

Ο Στέφανος παίζει ποντιακή λύρα σε εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων σε όλο τον κόσμο, και γράφει τραγούδια. «Ο κύριος λόγος που ασχολούμαι με τη δημιουργία, ερμηνεία και σύνθεση ποντιακής μουσικής είναι επειδή μου αρέσει πολύ να συνθέτω λέξεις και νότες που ηχούν στο ποντιακό ηχόχρωμα», καταλήγει.


Από συμμετοχή του σε ποντιακό θέατρο (φωτ.: Ασημίνα Βούλγαρη)