10 Απρίλιος 2019, 13:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 13:16

Βαρυποινίτης δραπέτης από τα Τρίκαλα ο νεκρός ληστής στο αεροδρόμιο των Τιράνων

Ο Αντβίν Μουράτι, ο Αλβανός που το 2013 είχε δραπετεύσει από τις φυλακές των Τρικάλων, είναι το μέλος της συμμορίας που σκοτώθηκε χθες μετά από ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία. Ο βαρυποινίτης συμμετείχε στη ληστεία χρηματαποστολής στο αεροδρόμιο των Τιράνων, και σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει. Η αστυνομία της Αλβανίας επιβεβαίωσε τόσο την ταυτότητα του νεκρού όσο και ότι η συμμορία άρπαξε σάκους που περιείχαν 10 εκατ. ευρώ και βρίσκονταν σε αεροσκάφος των αυστριακών αερογραμμών.

Η ληστεία έγινε στην πίστα του αεροδρομίου την ώρα που το αεροσκάφος που ετοιμαζόταν για απογείωση με προορισμό τη Βιέννη.

Η Αστυνομία της Αλβανίας θεωρεί τον Αντβίν Μουράτι ως εγκέφαλο της σπείρας και διοργανωτή δύο ακόμα ληστειών που έγιναν στο αεροδρόμιο των Τιράνων, το 2016 και το 2017. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών ή αν τον πυροβόλησαν οι συνεργοί του, οι οποίοι παραμένουν εξαφανισμένοι μαζί με τη λεία. Οι Αρχές ψάχνουν δύο τουλάχιστον άνδρες που θεωρούνται βαριά οπλισμένοι.


Αντβίν Μουράτι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ληστεία είχε… κινηματογραφικά χαρακτηριστικά. Οι ληστές που φορούσαν στολές παραλλαγής και μάσκες και ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες μπήκαν στο αεροπλάνο λίγα λεπτά πριν από την απογείωση. Αφού άρπαξαν τους σάκους διέφυγαν με ένα βαν. Τους ληστές αντιλήφθηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία. Μετά το θάνατο του Αντβίν Μουράτι οι συνεργοί εγκατέλειψαν το βαν και διέφυγαν με άλλο όχημα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι σάκοι είχαν μεταφερθεί με οκτώ οχήματα στο αεροδρόμιο των Τιράνων και ότι τα χρήματα ανήκαν σε ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία.

Ο Αντβίν Μουράτι το 2013 είχε αποδράσει μαζί με άλλους 11 κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων, με επικεφαλής τον συμπατριώτη του Μάριον Κόλα. Αφού έκοψαν τα κάγκελα ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν. Την ίδια στιγμή οι ένοπλοι συνεργοί τους είχαν ανοίξει πυρ με καλάσνικοφ κατά των εξωτερικών φρουρών. «Στρατιωτικού τύπου επιχείρηση» είχε χαρακτηρίσει την απόδραση ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Λίγες μέρες αργότερα κάποιοι από τους δραπέτες που δεν είχαν συλληφθεί εντοπίστηκαν στην παλιά εθνική Αθηνών-Λαμίας. Ακολούθησε καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα μια 25χρονη, όπως συνέβη αργότερα και με έναν αστυνομικό στο Δίστομο.