10 Απρίλιος 2019, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 11:30

Το Κοινοβούλιο της Ιταλίας ψηφίζει για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Ιταλία: Η Βουλή αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Αντιδράσεις από την Άγκυρα
    Γενική άποψη της κεντρικής αίθουσας του Παλάτσο Μοντετσιτόριο όπου συνεδριάζει η ιταλική Κάτω Βουλή (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)

Ένα διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με αφορμή τη συζήτηση στο ιταλικό Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και για τη διεθνοποίηση του ζητήματος. Το κείμενο που εισήχθη χθες στην Κάτω Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, σύμφωνα με τη La Repubblica. «Πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν διάλογο απαλλαγμένο από προκαταλήψεις», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Βιντσέντζο Σαντάντζελο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας: Χθες το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη για να ζητήσει διευκρινίσεις και για να εκφράσει τη λύπη του τουρκικού κράτους.

Την ίδια ώρα λάδι στη φωτιά έριξε ένα tweet του Ματέο Σαλβίνι. Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα «δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ τμήμα της Ευρώπης». Μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 η Τουρκία (που βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στον προθάλαμο της Ένωσης) θεωρείται ότι έκανε βήματα προς τα πίσω σε σημαντικά ενταξιακά κριτήρια όπως είναι το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και η ελευθερία του Τύπου.

Εάν το ιταλικό Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων η έντονη αντίδραση της Τουρκίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η Άγκυρα, που χρησιμοποιεί τον όρο «γεγονότα του 1915», έχει την πάγια θέση ότι δεν υπήρξαν συστηματικές και μαζικές εκδιώξεις και δολοφονίες, αλλά ανθρώπινες απώλειες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Να σημειωθεί ότι το 2015 ο Πάπας για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» μιλώντας για τους Αρμενίους, ενώ σε αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας έχουν προχωρήσει 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία.