10 Απρίλιος 2019, 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2019, 15:28

Ο Δήμος Θερμαϊκού τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων εξ Ανατολίας

  • Ο Δήμος Θερμαϊκού τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων εξ Ανατολίας
    Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης στην εκδήλωση (φωτ.: thesstoday.gr)

Φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων εξ Ανατολίας –του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, της Καππαδοκίας– απέτισε ο Δήμος Θερμαϊκού σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες», το Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νέοι Επιβάτες» στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ στην Περαία.

Η εκδήλωση διεξήχθη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το λόγο πρώτα πήρε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σε αυτούς που βίωσαν τη χωρίς περιγραφή καταστροφή σ' εκείνους τους παραδείσους, όπου ο πλούτος άνθιζε αντάμα με τον πολιτισμό και η μόρφωση αντάμα με την καλλιέργεια. Εκεί που ήταν η ομορφιά μιας πατρίδας χαμένης, αλλά ποτέ λησμονημένης. Γιατί κάθε άνθρωπος κουβαλά πάνω του ιστορία χιλιετιών, την οποία γνωρίζοντας και κρατώντας στη μνήμη, ανακαλύπτει τον εαυτό του».

Αργότερα στο βήμα ανέβηκε η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Ιωακειμίδου, η οποία μέσα από ιστορικά στοιχεία και προσωπικά ακούσματα από την οικογένειά της ξύπνησε στο κοινό μνήμες Γενοκτονίας.

Η Χορωδία Γυναικών Περαίας «Η Αγάπη» ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια από Μικρά Ασία και Θράκη, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Επιβάτες» ταξίδεψε με τους χορούς του το κοινό στην Κωνσταντινούπολη, ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» στον Πόντο, ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ν. Μηχανιώνας «Παναγία Φανερωμένη» στη Μικρά Ασία, και τέλος ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας στην Ανατολική Ρωμυλία.