9 Απρίλιος 2019, 21:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2019, 21:51

Η ΕΕ θα εγκρίνει νέα αναβολή του Brexit

  • Βρετανία: Συμφωνία για Brexit χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» θέλουν οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί
    (Φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών μελών, μία μέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη χρονική παράταση του Brexit. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019 και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019 τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σημείωνεται παράλληλα ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Στο μεταξύ, με μεγάλη πλειοψηφία (420 ψήφους υπέρ και 110 κατά) η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, στη σημερινή (9/4) συζήτηση που διεξήχθη όπως προβλέπει ο νόμος που πέρασε χθες από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου και δέσμευε την πρωθυπουργό να αναζητήσει την παράταση του άρθρου 50, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.