9 Απρίλιος 2019, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2019, 17:13

Αίγυπτος: Η συγκλονιστική στιγμή της αποκάλυψης σαρκοφάγου (βίντεο)

  • Αίγυπτος: Η συγκλονιστική στιγμή της αποκάλυψης σαρκοφάγου (βίντεο)
    (Φωτ.: Twitter / Josh Gates)

Έχετε αναρωτηθεί πώς αισθάνονται οι αρχαιολόγοι λίγο προτού αποκαλύψουν ένα σπάνιο εύρημα; Προφανώς, είναι η απάντηση, όπως αισθάνθηκαν οι τηλεθεατές του Discovery Channel που είδαν ζωντανά το άνοιγμα μιας σαρκοφάγου που περιείχε τη μούμια ενός Αιγύπτιου αρχιερέα. Η εκπομπή «Expedition Unknown: Egypt live» μεταδόθηκε από την ανασκαφή στη νεκρόπολη της Μίνια, που βρίσκεται κατά μήκος του Νείλου, νότια του Καΐρου και των πυραμίδων της Γκίζας.

Προσφάτως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δίκτυο διαδρόμων που οδηγεί σε σήραγγες και τάφους που περιείχαν 40 μούμιες.

Προτού φτάσουν στο θάλαμο με την περίπλοκα λαξευμένη σαρκοφάγο, η οποία για να ανοίξει χρειάστηκε τη δύναμη επτά ανδρών, οι αρχαιολόγοι εξερεύνησαν τους άλλους τάφους. Μεταξύ των ευρημάτων είναι αγάλματα, φυλαχτά, βάζα για την αποθήκευση οργάνων και μούμιες.

Στη σαρκοφάγο που άνοιξε μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα (το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι ίσως το αμερικανικό κανάλι να ήρθε σε οικονομική συμφωνία με το αιγυπτιακό κράτος), υπήρχε μια ανέγγιχτη μούμια που ήταν τυλιγμένη με λινό ύφασμα και περιτριγυρισμένη από κτερίσματα. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, αυτό είναι απίστευτο», ακούγεται να λέει ο αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαβάς, ο οποίος ανέλαβε την αποστολή στη νεκρόπολη μαζί με τον παρουσιαστή της εκπομπής Τζος Γκέιτς.

Σύμφωνα με τον Τζοζ Γκέιτς, η μούμια ανήκει σε αρχιερέα του Θωθ, του αιγυπτιακού θεού της σοφίας και της μαγείας, και χρονολογείται στην 26η δυναστεία της Αρχαίας Αιγύπτου, που διακυβέρνησε έως το 525 π.Χ.