9 Απρίλιος 2019, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2019, 14:27

Το Μεσολόγγι υποδέχεται την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη

  • Το Μεσολόγγι υποδέχεται την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη
    Το ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίον του Άρεως

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των εορτών της Εξόδου, υποδέχεται τη βαλσαμωμένη καρδιά του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το ιερό κειμήλιο θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Μεσολογγίου μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Απριλίου (ώρα 12:00) αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού θα παραδώσει τη λήκυθο με την καρδιά στην Πύλη του Μεσολογγίου, μπροστά στο άγαλμα της Ελευθερίας, και στη συνέχεια, πομπή αποτελούμενη από τη φιλαρμονική «Διονύσιος Σολωμός» ενδεδυμένη τη στολή του Ιερού Λόχου και από αγήματα με ιστορικές φορεσιές, θα καταλήξει στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Δημοτική Πινακοθήκη Πλατείας Μάρκου Μπότσαρη).

Εκεί θα την υποδεχθούν ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, οι τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος Μεσολογγιτών. Στην τελετή υποδοχής θα παρευρίσκεται και η πρόεδρος του Αμαλίειου Οικοτροφείου Θηλέων, Ιωάννα Φωκά.

Τις καρδιές του Αλέξανδρου και του Γεώργιου Υψηλάντη εμπιστεύθηκε η πριγκίπισσα Μαρία Υψηλάντη-Μουρούζη στο Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων, το θεματοφύλακα των καρδιών των Υψηλαντών, οι οποίες φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αθήνα.

Το εθνικό κειμήλιο θα φιλοξενηθεί και θα εκτίθεται, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης από το Σάββατο 13 Απριλίου έως και την Κυριακή των Βαΐων, ημέρα κατά την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης της Εξόδου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.