9 Απρίλιος 2019, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2019, 15:37

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις 120 δόσεις

  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις 120 δόσεις
    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τη διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία «βεβαίως δεν θα αργήσει» και ότι θα μπουν σε αυτή όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ αντίθετα θα αποκλειστούν οι κακοπληρωτές, έδωσε σήμερα, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Για τις 120 δόσεις ποτέ δεν είπα ότι θα είναι χαμηλά ο πήχης, αλλά ότι πρέπει να κάνουμε ένα έξυπνο σύστημα, όπου μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη (...) γιατί παλαιότερα έμπαιναν σε τέτοια συστήματα κι άνθρωποι που είχαν χρήματα. Πρέπει να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και τους καλοπληρωτές», είπε ο υπουργός.

Οι 120 δόσεις δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Απλώς οι θεσμοί κοιτάζουν με το ένα μάτι μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής, στην οποία θεωρούν, όχι τελείως αδίκως, ότι στην Ελλάδα υπήρχε μια χαλαρότητα τα τελευταία 30-40 χρόνια», εξήγησε. Για την πλατφόρμα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και ερωτηθείς εάν ο αυτοματοποιημένος χαρακτήρας της ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα της ρύθμισης, καθώς δεν θα υπάρχει η διαπροσωπική επαφή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού επισήμανε ότι η πλατφόρμα «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα», εξήγησε ότι «το τετ- α- τετ δια ζώσης αργεί πάρα πολύ, και αργεί και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες, που θέλουν τα “κόκκινα” δάνεια να πρασινίσουν. Κι αυτό (το να γίνεται η διαδικασία γρήγορα) είναι σημαντικό όχι μόνο για τους δανειολήπτες, που έχουν ένα στεγαστικό δάνειο και δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν, αλλά και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να πάρουν δάνεια. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μπορούν και τα νέα ζευγάρια να πάρουν δάνεια».

Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κριτική που ασκείται σε αυτήν στη Βόρεια Ελλάδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα κερδίσει πιο πολλά από την Κρήτη, την Πελοπόννησο ή την Πρέβεζα. «Γιατί; Γιατί κοιτάξτε έναν χάρτη, πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Υπάρχει περίπτωση να κερδίσει η Θεσσαλονίκη κοιτάζοντας προς το νότο και ανταγωνιζόμενη την Αθήνα; Όταν ήταν συμβασιλεύουσα, γιατί ήταν; Το επιχείρημά μου, καλοπροαίρετα, είναι πως θεωρώ ότι (η συμφωνία) έχει πάρα πολύ μεγάλες προοπτικές, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε.

Μείωση του αφορολόγητου
Κληθείς να σχολιάσει αν η κυβέρνηση θα δώσει από τώρα μάχη ώστε να μην υπάρξει αλλαγή στο ύψος του αφορολόγητου στις 31 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το ερώτημα αυτό «δεν είναι της ώρας» να απαντηθεί: «Η δική μου θέση (ως προς τη μείωση του αφορολόγητου) είναι η ίδια που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, αν με ρωτούσατε αν θα μειωθούν οι συντάξεις. Τότε έλεγα κάθε πράγμα στην ώρα του και τελικά δεν μειώθηκαν οι συντάξεις. Δεν είναι της ώρας. Η κυβέρνηση σε όλα αυτά διαπραγματεύεται, νομίζω με καλό τάιμινγκ, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, και προφανώς ακούει την κοινωνία όταν λέει ότι θα ήταν πολύ προβληματική μια μείωση του αφορολόγητου».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλ.Γ.