9 Απρίλιος 2019, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2019, 17:22

Δείτε το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

  • Δείτε το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Σε λειτουργία βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το πιο αμφιλεγόμενο έως τώρα mega-project στην Τουρκία. Ο φαραωνικό έργο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντικαταστήσει το «Ατατούρκ» για την πλειοψηφία των επιβατών, αλλά όχι για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο μιας και οι VIP πτήσεις θα συνεχίσουν να προσγειώνονται στο «παλιό» αεροδρόμιο.

Για το νέο αεροδρόμιο δαπανήθηκαν 10,2 εκατ. ευρώ. Ακτιβιστές έχουν καταγγείλει ότι για την κατασκευή του καταστράφηκαν δάση.

Τα επίσημα βίντεο δείχνουν ένα εντυπωσιακό και πολυτελέστατο έργο, ωστόσο οι επικριτές του επικεντρώνονται στο τεράστιο κόστος, στους υπέρμετρους επιχειρησιακούς στόχους, στα μεγάλα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει στο περιβάλλον, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που θέτουν ζητήματα ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά το επιβατικό κοινό, η απόσταση του νέου αεροδρομίου από το κέντρο της πόλης (χωρίς προς το παρόν να υπάρχει σύνδεσή του με το μετρό) αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος αλλά και την ταλαιπωρία.

Προκειμένου να γίνει η μεταφορά «στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου», όπως διαφημίζεται από τους Τούρκους, χρειάστηκαν 45 ώρες, 686 φορτηγά και άλλα οχήματα για να μεταφερθούν 47.000 τόνοι εξοπλισμού, ενώ ήταν απαραίτητο να κλείσουν τρεις αυτοκινητόδρομοι και να σταματήσει για 12 ώρες η εναέρια κυκλοφορία στην Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί ότι το Istanbul Airport, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είχε εγκαινιαστεί τον περασμένο Οκτώβριο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το προφίλ του αμέσως μετά τις εκλογές, ωστόσο οι καθυστερήσεις και οι απεργίες καθυστέρησαν τη λειτουργία του. Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι το νέο αεροδρόμιο να κάνει την Τουρκία μία από τις μεγαλύτερες χώρες στον τομέα των αερομεταφορών, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα αντικαταστήσει το «Ατατούρκ» στη συνείδηση των Τούρκων πολιτών.

Μέχρι το 2028 στο Istanbul Airport θα λειτουργούν έξι διάδρομοι και τέσσερις τερματικοί σταθμοί για την εξυπηρέτηση 200 εκατ. επιβατών ετησίως. Στην παρούσα φάση θα εξυπηρετεί 90 εκατ. επιβάτες – σήμερα το πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο είναι αυτό της Ατλάντα που πέρσι εξυπηρέτησε 104 εκατ. επιβάτες.