9 Απρίλιος 2019, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2019, 12:57

5ο Συμπόσιο για την Ποντιακή Παράδοση στη Θεσσαλονίκη – Τα θέματα που θα συζητηθούν

  • «Μελετώντας τη Νικόπολη»: 2η διημερίδα στο σωματείο «Τραπεζούντα» Φυλής
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα» διοργανώνουν το 5ο Συμπόσιο για την Ποντιακή Παράδοση την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 20:00, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.

Το πάνελ των ομιλητών αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες με προεδρεύοντα τον Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, ομότιμο καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ και πρόεδρο της ανιστορημένης μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Ο μουσικολόγος και μεταπτυχιακός φοιτητής του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Τσανασίδης θα αναφερθεί στο δημοτικό τραγούδι του Πόντου, ενώ ο χημικός μηχανικός και μουσικός συνεργάτης του ΚΕΠΕΜ Δημήτριος Μαντζούρης θα μιλήσει για τη μουσική παράδοση τουρκόφωνων και ποντιόφωνων κοινοτήτων στο Σαντζάκι της Τοκάτης, στον δυτικό Πόντο.

Το θέμα «Μεσογειακός Πόντος. Η περίπτωση της Νικοπόλεως. Πορεία στο χωριό και στο χρόνο» θα αναλύσει ο ιστορικός και συγγραφέας Νικόλαος Πετρίδης, ενώ η λαογράφος Μυροφόρα Ευσταθιάδου θα αναπτύξει το θέμα «Η τουρκική γλώσσα στην ποντιακή παράδοση». Τέλος, ο ιστορικός και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης θα κλείσει το 5ο Συμπόσιο με την ομιλία του «100 χρόνια μετά».