9 Απρίλιος 2019, 09:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2019, 10:13

Ισραήλ: Κρίσιμες πρόωρες βουλευτικές εκλογές σήμερα

  • Ισραήλ: Κρίσιμες πρόωρες βουλευτικές εκλογές σήμερα
    Γυναίκα περπατάει μπροστά από αφίσα του Ισραηλινού πρωθυπουργού και προέδρου του Λικούντ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην αγορά Μαχάνε Γεχούντα στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ισραήλ για τις σημερινές κρίσιμες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα κρίνουν εάν θα συνεχιστεί η μακρόχρονη απόλυτη κυριαρχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ή αν ήρθε η ώρα της αλλαγής με τον νέο πολιτικό και απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς.

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες ως τις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] για να αναδείξουν τα 120 μέλη της επόμενης Κνέσετ, της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν προσλάβει ήδη εδώ και καιρό χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του «Μπίμπι», όπως αποκαλούν οι συμπατριώτες του τον Νετανιάχου, στην εξουσία δεκατρία χρόνια και πλέον.

Μπένι Γκαντς, αυτός που απειλεί τον Νετανιάχου
Ο Μπένι Γκαντς, βασικός αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, υποσχέθηκε «έναν νέο δρόμο» στους Ισραηλινούς αφού ψήφισε στη γενέτειρά του Ρος Χαάγιν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Είμαι χαρούμενος που τίθεμαι στην υπηρεσία του Ισραήλ, είμαι χαρούμενος να εργαστώ για την ευημερία των πολιτών σε έναν νέο δρόμο», τόνισε ο Γκαντς στους δημοσιογράφους που είχαν συρρεύσει στο εκλογικό κέντρο όπου θα ψήφιζε. Μάλιστα ο Γκαντς ζήτησε η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί «με σεβασμό και ειρηνικά από όλες τις πλευρές».