9 Απρίλιος 2019, 00:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2019, 22:47

Τραμπ: Οι «Φρουροί της Επανάστασης» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

  • Ο Τραμπ δεν θα πάει στη Δανία λόγω… Γροιλανδίας!
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)

Οι ΗΠΑ ενέταξαν επίσημα τους «Φρουρούς της Επανάστασης» (IRGC) του Ιράν στον κατάλογο των ξένων «τρομοκρατικών» οργανώσεων όπως είχαν ανακοινώσει, αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει επισήμως τρομοκρατική οργάνωση τον στρατό μιας άλλης χώρας.

«Οι 'Φρουροί της Επανάστασης’ είναι το πρωταρχικό μέσο της ιρανικής κυβέρνησης να διευθύνει και να διεξάγει την παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία της», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ανακοίνωσή του.

Αυτό το άνευ προηγουμένου μέτρο «συνιστά αναγνώριση του γεγονότος ότι το Ιράν δεν είναι μονάχα ένα κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία, αλλά επίσης ότι οι ‘Φρουροί’ συμμετέχουν ενεργά, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία», υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.

Τονίζει επίσης ότι αυτή η απόφαση «θα αυξήσει σημαντικά την κλίμακα και την άσκηση της μέγιστης πίεσής μας σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος» και προσθέτει: «Εάν διατηρείτε σχέσεις με τους ‘Φρουρούς της Επανάστασης’, χρηματοδοτείτε την τρομοκρατία».

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αφορά και τη δύναμη Κοντς, την επίλεκτη μονάδα των «Φρουρών της Επανάστασης», που υποστηρίζει τις συμμαχικές προς το Ιράν δυνάμεις στην περιοχή, όπως τον στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τις «επιχειρήσεις και τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο» να κόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφάλειας της χώρας χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» τις ένοπλες δυνάμεις CENTCOM των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ζήτησε λίγο νωρίτερα με επιστολή του προς τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να καταταχθούν οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και το Κέρας της Αφρικής στον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Τεχεράνη.

Ο Νετανιάχου χαιρετίζει την απόφαση
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καλωσόρισε την απόφαση των ΗΠΑ και υποσχέθηκε ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να δρουν μαζί ενάντια στο ιρανικό καθεστώς που απειλεί το κράτος του Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ειρήνη στον κόσμο».

Σε tweet του, ο Νετανιάχου έγραψε: «Σε ευχαριστώ καλέ μου φίλε, πρόεδρε των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για την απόφασή σου να κατατάξεις τους ‘Φρουρούς της Επανάστασης’ του Ιράν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες θετικά σε ένα ακόμη αίτημά μου, που υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μου και των χωρών της περιοχής».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.