8 Απρίλιος 2019, 20:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2019, 22:24

Υπόθεση Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία για άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου

  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τη Νovartis
    Ο Ανδρέας Λοβέρδος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για ενδείξεις δωροδοκίας, στις οποίες κατέληξαν οι εισαγγελείς καταπολέμησης της διαφθοράς που ασχολούνται με την υπόθεση της Novartis.

Στο αρχείο μπαίνουν οι υποθέσεις που αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη.

Παράλληλα, παραμένει ανοικτή η έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Μάριο Σαλμά. Αύριο αναμένεται να κληθούν 20-30 μη πολιτικά πρόσωπα για δωροδοκία και πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως τον Μάιο του 2012 και περιλαμβάνει την κοστολόγηση τεσσάρων φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna των 150 mg και 200 mg και Lucentis). Αυτά τα τέσσερα φάρμακα διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84) που εκδόθηκαν από διαφημιστική εταιρεία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή από τις έως τώρα καταθέσεις. Οι εισαγγελείς διαφθοράς συνδέουν την εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου με τις καταθέσεις μαρτύρων και τη διαφημιστική εταιρεία. Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και για άλλες χρονικές περιόδους και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα.

Οργισμένη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για ελεεινή και δυσώδη πλεκτάνη, αλλά και για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών». Μάλιστα, ανέφερε ότι ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσει τη γη ανάποδα θα το κάνει, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκόμενων προσώπων», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι είναι «ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π.Τσ.