8 Απρίλιος 2019, 00:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2019, 00:36

Αλλάζουν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο

  • Covid-19: Παράταση αεροπορική οδηγίας για πτήσεις εσωτερικού
    Άποψη του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι έλεγχοι σε όσους Ευρωπαίους πολίτες ταξιδεύουν από και προς τις χώρες εκτός Σένγκεν εφαρμόζονται από τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019. Συγκεκριμένα, τίθεται σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς και από χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι πολίτες που ανήκουν σε χώρες εντός Σένγκεν θα πρέπει να περνούν από ελέγχους όταν ταξιδεύουν από ή προς χώρες εκτός Σένγκεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ο χρόνος αναμονής στον διαβατηριακό έλεγχο ενδέχεται να αυξηθεί, γι’ αυτό οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Σένγκεν θα πρέπει να βρίσκονται εγκαίρως στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ώρα τους στην Πύλη Αναχώρησης της πτήσης τους.

Η ανακοίνωση του αεροδρομίου αναφέρει:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 08 Απριλίου 2019 τίθεται σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς / από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων.

Λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στο διαβατηριακό έλεγχο, παρακαλούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν:

  • Για την έγκαιρη προσέλευσή τους στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στην Πύλη Αναχώρησης της πτήσης τους.
  • Για τη χρήση διαβατηρίου, έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου».