7 Απρίλιος 2019, 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2019, 18:25

Κάιρο: Αποκαθίστανται οι ζημιές στον Άγιο Νικόλαο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

  • Κάιρο: Αποκαθίστανται οι ζημιές στον Άγιο Νικόλαο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
    (Φωτ.: ekkairo.org)

Αποκαθίστανται οι εκτεταμένες ζημιές στο εσωτερικό και το εξωτερικό του Αγ. Νικολάου στο Κάιρο, του Καθεδρικού Ναού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που είχαν προκαλέσει την ανησυχία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου. Τα υλικά για την αποκατάσταση των ζημιών είχαν αρχίσει να μεταφέρονται στον ναό από τις αρχές του χρόνου, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ανοίχτηκε μια μικρή τάφρος περιμετρικά του ναού για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Ο ναός του Αγ. Νικολάου βρίσκεται στη συνοικία Χαμζάουι και είναι ένας από τους πιο ιστορικούς ναούς τους Καΐρου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στον ναό είναι η υγρασία, ενώ υπάρχουν και ρωγμές, γι’ αυτό οι κολώνες και μία από τις πλαϊνές εισόδους υποστηρίζονται πλέον από μεταλλικά υποστηλώματα. Ωστόσο, όσο προχωρούν οι εργασίες εμφανίζονται κι άλλα προβλήματα, για τα οποία ενημερώνεται συνεχώς ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Ο ναός του Αγ. Νικολάου θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Ορθοδοξίας στο Κάιρο, καθώς η ίδρυσή του χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, ενώ στον χώρο του γίνονται οι λειτουργίες, οι χειροτονίες και οι νεκρώσιμες ακολουθίες των Πατριαρχών. Στον ναό φυλάσσεται η κάρα του Αγ. Ματθαίου και τα λείψανα του Αγ. Νεκταρίου, το κελί του οποίου βρίσκεται δίπλα από τον ναό, όπως άλλωστε και ο ναός που φέρει το όνομά του.


Φωτ.: ekkairo.org

Το επιβλητικό εσωτερικό του ναού φέρνει δέος στους επισκέπτες, οι οποίοι θαυμάζουν το περίτεχνο τέμπλο και τις εικόνες των Θ. Πάλλη και Π. Τσιριγώτη. Το κελί και το παρεκκλήσι του Αγ. Νεκταρίου αναστηλώθηκαν το 2006. Ακριβώς δίπλα βρίσκονται τα γραφεία της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.

Οι εργασίες στον ναό του Αγ. Νικολάου πραγματοποιούνται υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημου, ο οποίος είναι και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου. Οι εργασίες ανακαίνισης του ναού είχαν γίνει το 2007 με δαπάνες του ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ στη λαμπρή τελετή είχε παραστεί και η τότε πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

  • Με πληροφορίες από ekkairo.org / Κάτια Τσιμπλάκη.