7 Απρίλιος 2019, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2019, 16:27

Μυτιλήνη: Έκθεση με ταφικά ευρήματα ηλικίας 2.800 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο

  • Μυτιλήνη: Έκθεση με ταφικά ευρήματα ηλικίας 2.800 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο
    (Φωτ.: stonisi.gr)

Μια εντυπωσιακή έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο κοινό του νησιού στο πλαίσιο της δράσης «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Τον χειμώνα του 2015-2016 αποκαλύφθηκε κοντά στον κεντρικό τομέα του χωριού Ίππειος και σε βάθος 1,50μ. από την επιφάνεια του οδοστρώματος, ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων της Λέσβου.

Το εύρημα ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο των εκσκαφικών εργασιών του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ευεργέτουλα στην Περιφέρεια του Ιππείου Λέσβου.

Επρόκειτο για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο από σχιστόλιθο, εντός του οποίου αποκαλύφθηκε σε ύπτια στάση μία ασύλητη ταφή, πιθανώς νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται περίπου στα 750-700 π.Χ. Τη νεκρή συνόδευαν πέντε πήλινα τεφρά αγγεία πόσεως, πιθανώς λεσβιακού εργαστηρίου, όπως ένα κύπελλο-κρατηρίσκος, μία βαθιά και ρηχή λεκάνη, δύο πρόχοι, κοσμήματα στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής χρυσά και χάλκινα, καθώς και μία οστέινη περόνη.

Τα χρυσά κοσμήματα περιλαμβάνουν δύο σκουλαρίκια κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού με την τεχνική της κοκκίδωσης, μεγάλη αμφικωνική χάνδρα, καθώς και χάλκινη χάνδρα, πιθανώς από περιδέραιο. Βόρεια της ταφής εντοπίστηκε μία κτιστή από σχιστόλιθους θήκη, η οποία περιείχε έναν πήλινο τεφρό αμφορέα με το λίθινο πώμα του, αλλά και μια ρηχή πήλινη λεκάνη. Τα κοσμήματα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της τέχνης της χρυσοχοΐας των πρώιμων ιστορικών χρόνων που αναπτύσσεται δειλά κατά τον 8ο αι. στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα και αποκορυφώνεται τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ανασκάφτηκε στη Λέσβο γεωμετρικός τάφος του ύστερου 8ου αιώνα π.Χ. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί σήμερα Κυριακή 7 Απριλίου στις 20:00, στο νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και έχει τίτλο «Η Αρχόντισσα του 8ου αι. π.Χ. στο Ίππειος της Λέσβου». Τα ευρήματα θα παρουσιάσει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου και θα ακολουθήσει η παρουσίαση της «ανθρωπολογικής μελέτης της αρχόντισσας» από την ανθρωπολόγο Φωτεινή ΜακΤζόρτζ.


(Φωτ.: stonisi.gr)

Σύμφωνα με τον Π. Τριανταφυλλίδη, «ο τάφος της αρχόντισσας του 8ου αιώνα π.Χ. από το Ίππειος της Μυτιληναίας χώρας, με τα πλούσια ταφικά κτερίσματα (δώρα) και τα περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, αποτελεί αφορμή για να συζητηθούν τα ανασκαφικά δεδομένα, η κεραμική και η μεταλλοτεχνία της εποχής αυτής που είχε διαδοθεί στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο του βορειοανατολικού Αιγαίου, σε μια εποχή άγνωστη αρχαιολογικά για τη Λέσβο.

»Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα από την προκαταρκτική μελέτη του αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού υλικού να εξιχνιασθούν τα αίτια του τραγικού θανάτου της νεαρής εγκύου νεκρής, που πιθανώς συνδέονται με ένα τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα σε μια εποχή ηρώων και πολεμιστών ευημερίας, ειρήνης και πολέμου για τη Λέσβο». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει απαγγελία του αποσπάσματος «Ο Θρήνος για τον Έκτορα» από την ηθοποιό και καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας Ιωάννα Γιαννακού.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας.