6 Απρίλιος 2019, 18:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2019, 18:00

Σπείρα εκβίαζε και εξαπατούσε επαγγελματίες και παραγωγούς λαϊκών αγορών – Πάνω από 2,9 εκατ. ευρώ η λεία

  • Κλειστές το Σάββατο οι λαϊκές αγορές – Απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Marcelo Sayao)

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας κύκλωμα που, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διέπραττε συστηματικά εκβιάσεις με το πρόσχημα της παροχής προστασίας-διευκολύνσεων σε βάρος επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών της Αττικής.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στις 3/4/2019, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 20 ημεδαποί, εκ των οποίων δεκαεννέα 19 άνδρες και μία γυναίκα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέως και νυν στελέχη και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, τέως και νυν μέλη σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, της εκβίασης, της απάτης, καθώς και για παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον 14 άτομα.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος, η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής, είχε συγκεκριμένη ιεραρχική πυραμιδοειδή δομή, με διακριτούς ρόλους για κάθε μέλος και κοινό σκοπό την αποκόμιση τεράστιων χρηματικών ποσών, μέρος των οποίων νομιμοποιήθηκαν παράνομα. Η οργάνωση, με την υποδομή της και τη δράση της, είχε καταφέρει να εμπεδώσει αρχικά την πεποίθηση στους πωλητές των λαϊκών ότι, εάν ήθελαν να εργαστούν δίχως να τους επιβάλλονται «στοχευόμενα» πρόστιμα και «διωγμοί», έπρεπε να ενδώσουν στις εκβιαστικές απαιτήσεις των μελών της.

Ο αρχηγός της οργάνωσης, λόγω της θέσης και της ιδιότητάς του στην αρμόδια Διεύθυνση για τις λαϊκές αγορές, ήταν αποδέκτης, χειριστής, γνωματεύων και εισηγητής στην Επιτροπή των Λαϊκών για όλα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής. Για τη διεκπεραίωση αυτών χρηματίζονταν, χωρίς να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες και έπαιρνε εκβιαστικά χρήματα, για την τοποθέτηση των πωλητών σε θέσεις, για τις αλλαγές θέσεων εντός των λαϊκών, για τη διάθεση θέσεων αποβιωσάντων πωλητών που παρανόμως διατηρούσε σε ισχύ κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μεταβίβαση μιας άδειας από πωλητή σε πωλητή δόθηκαν 64.000 ευρώ, για αλλαγή θέσεων δόθηκαν από πωλητή συνολικά 20.000 ευρώ, παλιννοστούντες έδωσαν 15.000 ευρώ έκαστος, για την έκδοση άδειας πάγκου και αλλοδαπός πωλητής πλήρωνε 400 ευρώ μηνιαίως «προστασία» για τον πάγκο που διατηρούσε.

Υπολογίζεται ότι η οργάνωση αποκόμισε συνολικά από εκβιάσεις και απάτες ποσό που υπερβαίνει τα 2,9 εκατ. ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση στον ανακριτή Διαφθοράς.