6 Απρίλιος 2019, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2019, 14:12

ΗΠΑ: Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν θα χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση

  • Ιράν: Η Τεχεράνη θα απαντήσει αυστηρά σε οποιαδήποτε απειλή των ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον αναμένεται να κατατάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Τη δήλωση αυτή έκαναν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν επισήμως τρομοκρατική οργάνωση τις ένοπλες δυνάμεις μιας άλλης χώρας.

Φήμες για μια τέτοια κίνηση των ΗΠΑ διακινούνται επί σειρά ετών, ενώ όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση ενδεχομένως από Δευτέρα.

Οι επικριτές αυτής της δήλωσης προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αφήσει εκτεθειμένους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματικούς και αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε παρόμοιες ενέργειες από εχθρικές προς τις ΗΠΑ κυβερνήσεις. Το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στηρίζει την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής ως μέρος της σκληρότερης στάσης που τηρεί η κυβέρνηση Τραμπ έναντι στην Τεχεράνη.

Η κίνηση αυτή, που έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτα η Wall Street Journal, θα έρθει ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη και, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, επανέφερε σε ισχύ σειρά σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη συμπεριλάβει σε «μαύρη λίστα» δεκάδες οντότητες και άτομα για διασυνδέσεις με τους «Φρουρούς της Επανάστασης», αλλά όχι το σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στο σύνολό του. Οι «Φρουροί της Επανάστασης» συγκροτήθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 κι είναι ο ισχυρός βραχίονας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Το 2017 ο διοικητής τους Μοχαμάντ Αλί Τζαφάρι διεμήνυσε ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος λάβει αυτή την απόφαση, τότε «οι 'Φρουροί της Επανάστασης' θα θεωρήσουν τον αμερικανικό στρατό σαν το Ισλαμικό Κράτος σε όλο τον κόσμο».

Άμεση απάντηση από την Τεχεράνη
Εξάλλου, ο Ιρανός βουλευτής Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ κάνουν κάτι τέτοιο, το Ιράν ενδέχεται να περιλάβει τον αμερικανικό στρατό στον κατάλογό του με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Αν οι 'Φρουροί της Επανάστασης' περιληφθούν στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα περιλάβουμε τον στρατό της χώρας στον μαύρο κατάλογο των τρομοκρατών δίπλα στο Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», προειδοποίησε μέσω Twitter ο επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας του ιρανικού Κοινοβουλίου.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ-Ε.Μ.