4 Απρίλιος 2019, 21:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2019, 20:53

Θ. Φωτίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναδοχή και την υιοθεσία παιδιών

  • Θ. Φωτίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναδοχή και την υιοθεσία παιδιών
    Η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, προαναγγέλοντας την έναρξη της εφαρμογής του νέου νόμου για την αναδοχή και την υιοθεσία. Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τον νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία, η Θ. Φωτίου είπε ότι με τον νέο νόμο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του παιδιού.

Επίσης, έκανε λόγο για διαφανείς διαδικασίες, καθώς όπως είπε τόσο το κράτος όσο και οι υποψήφιοι θετοί ή ανάδοχοι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την Θ. Φωτίου, ο νόμος ορίζει ότι εντός 48 ωρών το παιδί πρέπει να αποκτά ηλεκτρονικό φάκελο και πως για κάθε παιδί που βρίσκεται ήδη στα ιδρύματα πρέπει να δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, όπως και οι ημέρες που θα ακολουθήσουν, γιατί ένας νόμος που 'γεννήθηκε' για να υπηρετήσει τα παιδιά, αρχίζει να εφαρμόζεται και όλοι προσδοκούμε ότι τα πρώτα παιδιά που θα έχουν όφελος είναι τα παιδιά που ζουν ήδη μέσα στα ιδρύματα», δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής Σοφία Κωνσταντέλλια. «Ο νόμος θα απαιτεί τον ατομικό σχεδιασμό για την οικογενειακή αποκατάστασή τους», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι είναι μη υγιές για την κοινωνία να αναλαμβάνει ένα ίδρυμα τη φροντίδα των παιδιών μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σ. Κωνσταντέλλια, 2.500 παιδιά περιμένουν μία ανάδοχη ή θετή οικογένεια, ενώ «ανάμεσα σε αυτά είναι παιδιά με δυσκολίες, με αναπηρίες, μεγαλύτερα παιδιά, εφηβικής ηλικίας. Μπορεί να μην βρεθεί οικογένεια για όλα αυτά τα παιδιά, αλλά η πολιτεία και οι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση να ψάξουν οικογένεια για κάθε παιδί. Είναι η ευθύνη μας. Το κάθε παιδί δικαιούται να είναι σε μία οικογένεια».


Φωτ.: pixabay.com

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία εισάγει μια ενιαία διαδικασία για την επιλογή αναδόχου ή θετού γονέα, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και είναι απολύτως διαφανής. Ο υποψήφιος γονέας μπορεί να την παρακολουθήσει από το σπίτι του, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σκοτεινές πλευρές, έτσι ώστε να μην αποθαρρύνεται.

Όλα τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή ή υιοθεσία και σήμερα ζουν σε ιδρύματα ή εγκαταλείπονται σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια, εγγράφονται στα μητρώα ανηλίκων και αποκτούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους, ο οποίος συμπληρώνεται με ατομικό σχέδιο για την αποκατάστασή του. Κάθε παιδί με την ενηλικίωσή του μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον φάκελο και να μάθει για την καταγωγή του.

Μειώνεται ο χρόνος αναμονής των υποψηφίων αναδόχων ή θετών γονέων
Με την ψηφιοποίηση όλων των σταδίων της διαδικασίας και με τη μεγάλη διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών λειτουργών που κάνουν την κοινωνική έρευνα, ο χρόνος αναμονής για τους ενδιαφερόμενους δεν θα ξεπερνά τους οκτώ με δώδεκα μήνες, με απόλυτα επιστημονικές και διαφανείς διαδικασίες. Με το νέο πλαίσιο, εκατοντάδες εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ-ΝΠΔΔ) μπορούν να διεξάγουν την κοινωνική έρευνα, μειώνοντας έτσι τον χρόνο αναμονής στο ελάχιστο.

Επίσης, θεσπίζονται ειδικά και στη συνέχεια εθνικά μητρώα υποψήφιων αναδόχων ή υποψήφιων θετών γονέων, στα οποία καταγράφονται με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά οι οικογένειες ή και τα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.

Τα εθνικά μητρώα εξασφαλίζουν ότι κάθε υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας μπορεί να βρει το παιδί που περιμένει ανάμεσα σε όλα τα παιδιά που αναζητούν οικογένεια σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το πού έχει υποβάλει την αίτησή του.

Η αναδοχή ολοκληρώνεται με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ για την υιοθεσία δρομολογείται η νομική διαδικασία, για να ληφθεί η σχετική δικαστική απόφαση.

Το πληροφοριακό σύστημα διασφαλίζει την ισονομία, αφού για κάθε παιδί αναζητείται ο κατάλληλος ανάδοχος ή θετός γονέας, με απόλυτο σεβασμό στη σειρά προτεραιότητας, που καθορίζεται από την εγγραφή στο εθνικό μητρώο υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονέων αντίστοιχα.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Μπάρλα.