5 Απρίλιος 2019, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2019, 13:28

Τανιμανίδης-Πουρσανίδης: Δύο σπουδαίοι Πόντιοι εικαστικοί εκθέτουν στην Πτολεμαΐδα

  • Τανιμανίδης-Πουρσανίδης: Δύο σπουδαίοι Πόντιοι εικαστικοί εκθέτουν στην Πτολεμαΐδα
    Έργα του Παναγιώτη Τανιμανίδη και του Σάββα Πουρσανίδη που περιλαμβάνονται στην έκθεση στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας

Στο πιο… αναπάντεχο σημείο της Πτολεμαΐδας, στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο, δύο σπουδαίοι Πόντιοι εικαστικοί, ο Παναγιώτης Τανιμανίδης και ο Σάββας Πουρσανίδης, «δίνουν» τα έργα τους στο κοινό προκειμένου εκείνο μέσα από αυτά να «κοιτάξει τον εαυτό του που κοιτάει», όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης ΤΟΠΟΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΕΣ, ιστορικός τέχνης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Στεφανίδης.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο στις 19:00 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου. Με τους δύο εικαστικούς συνεργάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Υψικάμινος» και η ομάδα καλλιτεχνών Eordaiart.

«Μια προωθημένη μορφολογία στο ανακόλουθο του χρόνου της ιστορίας που διαρρηγνύει τους τόπους» είναι το μήνυμα των έργων των δύο εικαστικών. Ο Παναγιώτης Τανιμανίδης θα παρουσιάσει 20 σχέδια από το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων που έστησε πριν από δύο χρόνια στον Πειραιά, και το οποίο –σύμφωνα με τον Μάνο Στεφανίδη– θα γίνει τοπόσημο σε μια πόλη χωρίς έργα σύγχρονων γλυπτών, και θα καταστεί ισάξιο του έργου «Ομπρέλες» στη Θεσσαλονίκη ή του έργου «Δρομέας» στην Αθήνα.

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα», άλλωστε, είναι για τον επιμελητή της έκθεσης ένα σύνθετο έργο υψηλού συμβολισμού «που απαιτεί επίμονα (ποντιακό γαρ!) το χρόνο και την προσοχή του συνήθως βιαστικού ή επιπόλαιου θεατή». Εκτός από τα σχέδια του μνημείου, ο Παναγιώτης Τανιμανίδης θα παρουσιάσει και δύο πιο πρόσφατα έργα του που αναφέρονται στη μνήμη, στο πένθος, στη συγκίνηση και στην ανάταση.

Με το χρόνο αναμετράται και ο Σάββας Πουρσανίδης μέσα από τις υπερμεγέθεις, σχεδόν μπαρόκ ζωγραφικές του συνθέσεις. Στην έκθεση της Πτολεμαΐδας θα παρουσιάσει παλαιότερους και νεότερους πίνακες από την περίφημη σειρά των «Μουσικών» που έχει ήδη εντυπωσιάσει το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Οι τεράστιοι, χειροποίητοι καμβάδες του Πουρσανίδη λειτουργούν σαν σκηνή η οποία μέσα από φώτα και σκιές, μέσα από σιωπές και αιφνίδιους ήχους, ανα-παριστά το συνεχώς αναβαλλόμενο και διαρκώς παρόν δράμα της ύπαρξης», σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης.

  • Έκθεση ΤΟΠΟΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΕΣ στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας με έργα των Παναγιώτη Τανιμανίδη και Σάββα Πουρσανίδη.
  • Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά.
  • Διάρκεια: 6 Απριλίου - 31 Μαΐου.
  • Διεύθυνση και ωράριο μουσείου: 28ης Οκτωβρίου 1 | 8:00-14:30 από Δευτέρα έως Παρασκευή.
  • Ξεναγήσεις με ραντεβού στο 6974 753258.