4 Απρίλιος 2019, 22:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2019, 19:28

Δανία: Υποχρεωτικά μαθήματα διαζυγίου για τους γονείς ανηλίκων που θέλουν να χωρίσουν

  • Δανία: Υποχρεωτικά μαθήματα διαζυγίου για τους γονείς ανηλίκων που θέλουν να χωρίσουν
    (Φωτ.: expertbeacon.com)

Μέχρι σήμερα οι Δανοί μπορούσαν να χωρίσουν μέσω διαδικτύου, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν κάποια περίοδο περισυλλογής ή να παρουσιαστούν στο δικαστήριο. Ωστόσο, πλέον οι γονείς ανηλίκων που θα θέλουν να πάρουν διαζύγιο θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν μια ενότητα μαθημάτων διάρκειας περίπου 30 λεπτών, η οποία θα διατίθεται δωρεάν, με στόχο να λειτουργήσει ως «οδηγός» στη νέα ζωή με τα παιδιά τους. Όποιος δεν το κάνει, θα παραμένει παντρεμένος.

«Τα ψηφιακά μαθήματα δίνουν απαντήσεις σε εκατοντάδες από τα πιο βασικά ερωτήματα που τίθενται σε ένα διαζύγιο», σχολίασε στο AFP ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την Παιδική Ηλικία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Τα μαθήματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Συνεργασία μετά το διαζύγιο», μια πλατφόρμα που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στην οποία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση και τα ανύπαντρα ζευγάρια που έχουν παιδιά, μέσω ενός απλού αιτήματος. Επισημαίνεται ότι το 54% των παιδιών στη Δανία γεννιούνται εκτός γάμου.

Το πρόγραμμα διατίθεται μέσω υπολογιστή, αλλά και υπό τη μορφή εφαρμογής, και περιλαμβάνει 17 ενότητες, οι οποίες προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις για διάφορες καταστάσεις, όπως η διοργάνωση των πάρτι γενεθλίων των παιδιών ή οι σχολικές εκδρομές.

Το 2018 στη Δανία δόθηκαν σχεδόν 15.000 διαζύγια, δηλαδή για το 46,5% των γάμων, ποσοστό που το 1980 ανερχόταν σε 85%. Η ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί πρωταρχική αρετή στη χώρα, ενώ οι γονείς έχουν ίσο ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Μάλιστα, στην περίπτωση χωρισμού όλο και πιο συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν από κοινού την επιμέλεια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου αναλύσεων και ερευνών του κράτους πρόνοιας (VIVE) οι περιπτώσεις αυτές διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, περνώντας από 16% το 2009 στο ένα τρίτο το 2018.

Ωστόσο, η κοινωνία των πολιτών ζητεί περισσότερη ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη, γι' αυτό και θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό είναι χρήσιμο, κυρίως όταν δεν υπάρχουν πολύ αυξημένα επίπεδα αντιπαράθεσης μεταξύ των γονέων.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το νέο πρόγραμμα θα τους βοηθήσει, καθώς είναι ένας καλός τρόπος για να τους υπενθυμίσει ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να σκεφτούν -και κυρίως σε καταστάσεις στις οποίες κάποιος δεν τελεί υπό το κράτος της λογικής.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Μάρτιν Χαλντ, επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και εκ των δημιουργών προγράμματος, τα μαθήματα «Συνεργασίας μετά το διαζύγιο» δοκιμάστηκαν σε 2.500 εθελοντές στη Δανία κατά το διάστημα 2015-2018 και είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Στις 12 από τις 14 περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα είχε από μέτρια ως πολύ μεγάλη επίδραση στη διανοητική ή τη σωματική υγεία των ανθρώπων και ειδικά σε σχέση με το στρες, την κατάθλιψη, το άγχος, το σωματικό ή ψυχικό άλγος και τις ημέρες άδειας», πρόσθεσε.

Για να γίνει η εγγραφή, αρκεί κανείς να κάνει κλικ στην εξατομικευμένη σύνδεση που του στέλνεται από τον διαχειριστή μόλις καταχωριστεί το αίτημα διαζυγίου. Το υποχρεωτικό μάθημα διαζυγίου είναι το μοναδικό στο είδος του και αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας συναίνεσης της πολιτικής τάξης της Δανίας, με εξαίρεση τους φιλελεύθερους, οι οποίοι θεωρούν ότι το κράτος δεν θα πρέπει να έχει ανάμιξη σε αυτόν τον τομέα.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.