5 Απρίλιος 2019, 08:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2019, 08:50

Με εκπλήξεις η αποψινή συναυλία «Μίκης, ο Ευξείνιος» των αδερφών Τσαχουρίδη

  • Με εκπλήξεις η αποψινή συναυλία «Μίκης, ο Ευξείνιος» των αδερφών Τσαχουρίδη
    (Φωτ.: tsahouridis.com)

Μισός αιώνας, για την ακρίβεια 53 χρόνια και τρεις ημέρες, πέρασαν από τότε που το αθηναϊκό κοινό άκουσε για πρώτη φορά μελοποιημένους τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου από το ποίημα «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», μια κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Μίκη Θεοδωράκη. Αν και ο μουσικοσυνθέτης τότε δεν είχε φανταστεί τη σύνθεσή του με την ποντιακή λύρα, εντούτοις αποδεικνύει ότι παραμένει μουσικά δεκτικός στις διαφορετικές προσεγγίσεις του έργου του. Έτσι, στο σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που δέχτηκε από τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη «γεννήθηκε» μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα: Η παράσταση «Μίκης, ο Ευξείνιος» που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2018 στην Αθήνα, και σήμερα το βράδυ ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σε αυτή την παράσταση η ποντιακή λύρα του Ματθαίου, η φωνή του Κωνσταντίνου και οι ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις του Αντώνη Σαρακατσιάνου προσεγγίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο 24 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Το ρεπερτόριο επελέγη από κοινού με τον μουσικοσυνθέτη και πρόκειται για μια απρόσμενη μουσική γεφύρωση της Ανατολής και της Δύσης. Επί σκηνής θα βρίσκονται περίπου 100 μουσικοί και χορωδοί – συμμετέχουν οι μικτές χορωδίες της Μουσικής Σχολής Δήμου Βόλβης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Ο Κλειγένης» υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Καραμάνη.

Δομικό στοιχείο είναι ότι τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν δεν είναι απρόσιτα, αλλά γνωστά και αγαπημένα. Επιπλέον, δύο εκπλήξεις περιμένουν το κοινό της Θεσσαλονίκης: αφενός η παρουσία του κεμαντσέλου στην ορχήστρα (πρόκειται για μια μεγάλη ποντιακή λύρα που θεωρείται «νεκρό» όργανο), και αφετέρου η παρουσία ενός παιδιού από οικογένεια Ρομά του Δενδροπόταμου με εξαιρετικό ταλέντο.

  • «Μίκης, ο Ευξείνιος» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 21:30.
  • Τιμές εισιτηρίων: 40-30-25-20-15 ευρώ | 20-15-10 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ΑμεΑ και κατόχους κάρτας ανεργίας.
  • Προπώληση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εκδοτήρια πλατείας Αριστοτέλους, Public, ticketservices.gr.
  • Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον φιλανθρωπικό σύλλογο «Ο Φάρος του Κόσμου».​
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
Εκδηλωσεις