4 Απρίλιος 2019, 22:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2019, 17:08

Βρέθηκε ο πρώτος οργανισμός που παράγει χλωροφύλλη αλλά δεν κάνει φωτοσύνθεση

  • Βρέθηκε ο πρώτος οργανισμός που παράγει χλωροφύλλη αλλά δεν κάνει φωτοσύνθεση
    (Φωτ.: Patrick Keeling Lab / UBC)

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά στον κόσμο ένα οργανισμό που μπορεί να παράγει χλωροφύλλη, παρ’ όλα αυτά δεν κάνει φωτοσύνθεση, όπως θα αναμενόταν.

Το παράξενο με τον περίεργο οργανισμό, που βαφτίστηκε corallicolid και ζει στη γαστρική κοιλότητα μιας ευρείας γκάμας κοραλλιών και ανεμώνων, είναι ότι είχε περάσει απαρατήρητος μέχρι σήμερα, παρόλο που υπάρχει περίπου στο 70% των κοραλλιών ανά τον κόσμο.

«Είναι ο δεύτερος σε αφθονία συγκάτοικος των κοραλλιών πάνω στον πλανήτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν τον είχε βρει κανένας. Αυτός ο οργανισμός εγείρει νέα βιοχημικά ερωτήματα. Μοιάζει με παράσιτο και σίγουρα δεν είναι φωτοσυνθετικός, μολονότι παράγει χλωροφύλλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής βοτανολόγος Πάτρικ Κίλινγκ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Η χλωροφύλλη είναι η πράσινη χρωστική ουσία των φυτών και φυκών, η οποία τους επιτρέπει να απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο μέσω της φωτοσύνθεσης.

«Να έχει κανείς χλωροφύλλη χωρίς φωτοσύνθεση είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, επειδή η χλωροφύλλη είναι πολύ καλή στο να απορροφά ενέργεια, αλλά χωρίς τη φωτοσύνθεση να απελευθερώνει στη συνέχεια αργά αυτή την ενέργεια, είναι σα να ζει κανείς με μια βόμβα στα κύτταρα του», δήλωσε ο Κίλινγκ.

«Είναι να ξύνεις το κεφάλι σου με απορία. Δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο αυτοί οι οργανισμοί διατηρούν τα γονίδια της φωτοσύνθεσης. Κάποια άγνωστη έως τώρα βιολογία εμπλέκεται στην περίπτωση τους, κάτι που ποτέ πριν δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο ερευνητής Γουάλνταν Κουόνγκ, και ανέφερε ότι ασφαλώς θα συνεχιστεί η μελέτη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.