4 Απρίλιος 2019, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2019, 12:16

Ιταλία: Επεισόδια κατά την απομάκρυνση Ρομά από προάστιο της Ρώμης (φωτο)

  • Ιταλία: Επεισόδια κατά την απομάκρυνση Ρομά από προάστιο της Ρώμης (φωτο)
    (Φωτ.: EPA / Massimo Percossi)

Στα όρια παροξυσμού έχει φθάσει η ένταση στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης, λόγω της πρόσφατης άφιξης περίπου 70 Ρομά για να φιλοξενηθούν σε κοινωνική δομή του δήμου, με μια αυτοσχέδια βόμβα να εκρήγνυται μπροστά από κέντρο φιλοξενίας, και φασιστικούς χαιρετισμούς λίγο πριν από την άφιξη του λεωφορείου που θα απομάκρυνε τελικώς τους πρώτους Ρομά.

Εν κατακλείδι, το τέλος της χθεσινής ημέρας σήμανε μια νίκη για τους κατοίκους, που συνεπικουρούμενοι από ομάδες της Ακροδεξιάς βρέθηκαν από το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους του προαστίου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην άφιξη των Ρομά στο δημοτικό κέντρο.

Παρά τις διακηρύξεις της δημάρχου Βιρτζίνια Ράτζι ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε στο μίσος κατά των Ρομά», η δημαρχία μέσα σε ένα 24ωρο αποφάσισε να μετακινήσει τους Ρομά σε άλλη δομή. Η δήμαρχος εξήγησε πως η απομάκρυνσή τους αποφασίστηκε για να αποφευχθεί ο εκτραχηλισμός της κατάστασης. «Βούληση της δημαρχίας είναι να προστατευθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων».

Παρά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν στο σημείο για να εξασφαλίσουν ότι οι Ρομά δεν πρόκειται να επιστρέψουν, αλλά και για να προκαλέσουν όσους παρέμειναν.


(Φωτ.: EPA / Massimo Percossi)

Την ώρα που το πρώτο λεωφορείο έφτανε στην κοινωνική δομή, κάτοικοι και πολυάριθμα στελέχη των ακροδεξιών κομμάτων Casa Pound και Forza Nuova εκστόμιζαν προσβλητικά λόγια και απειλές κατά των Ρομά που κοίταζαν έντρομοι από τα παράθυρα. Και μάλιστα δεν περιορίστηκαν μόνο στα λόγια: κατά την επιβίβασή τους πολλοί από τους νομάδες δέχθηκαν κλοτσιές και χτυπήματα, ενώ ομάδα περίπου είκοσι ανθρώπων έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και χαιρετούσαν φασιστικά. Μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι έφθασαν στο σημείο να πετάξουν στο έδαφος και να σκορπίσουν τα σάντουιτς που προορίζονταν για να μοιραστούν στους Ρομά.

Περίπου τα ίδια επεισόδια επαναλήφθηκαν και λίγο αργότερα, κατά την απομάκρυνση και άλλων Ρομά. Στο σημείο παρέμεναν κάτοικοι και ακροδεξιοί με αναμμένες φωτοβολίδες, φωνάζοντας συνθήματα.

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων (για τους κατοίκους του Τόρε Μάουρα) νομάδων θα συνεχιστεί και σήμερα, καθώς παραμένουν ακόμη 50 μέσα στο κέντρο, 33 εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Κάποιοι από τους Ρομά αρνήθηκαν να δεχθούν να μεταφερθούν στο νέο κέντρο υποδοχής του δήμου και κυριολεκτικά έμειναν στο δρόμο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι διακήρυξε: «όχι σε κάθε μορφή βίας, όχι στο ξεφόρτωμα κάθε είδους προβλήματος στις περιφέρειες των πόλεων. Επαναλαμβάνω το στόχο πάνω στον οποίο εργάζομαι επί μήνες: μέχρι το τέλος της θητείας μου δεν θα υπάρχει κανένας καταυλισμός Ρομά. Όποιος μπορεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία είναι ευπρόσδεκτος, όποιος επιμένει να κλέβει θα διώκεται».


(Φωτ.: EPA / Massimo Percossi)

Την ίδια στιγμή η εισαγγελία της Ρώμης διέταξε έρευνα για τα πρώτα επεισόδια, το βράδυ της Τρίτης, με την υποψία διάπραξης εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους, καθώς στη διάρκεια μιας σχεδόν εξέγερσης οι κάτοικοι κι οι ακροδεξιοί έφτασαν έως την πυρπόληση ενός αυτοκινήτου και την καταστροφή του φαγητού που επρόκειτο να μοιραστεί στους φιλοξενούμενους Ρομά: «αφήστε τους να πεθάνουν από πείνα» και «δώστε μας καλύτερα έναν σεισμό, εμείς τους Ρομά δεν τους θέλουμε», ήταν κάποιες από τις προσβολές που εκστόμιζαν οι ντόπιοι.

Τα γεγονότα καταδίκασε και το κίνημα «Kethane – Rom e Sinti» και ζήτησε από τις Αρχές να προστατευτούν οι καταδιωκόμενοι Ρομά (ανάμεσά τους 22 γυναίκες εκ των οποίων τρεις έγκυοι, και 33 ανήλικοι).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.