4 Απρίλιος 2019, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2019, 11:26

Έφτιαξαν πάνινες κούκλες με την παραδοσιακή φορεσιά της Σάντας του Πόντου

  • Έφτιαξαν πάνινες κούκλες με την παραδοσιακή φορεσιά της Σάντας του Πόντου
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το τμήμα παραδοσιακής χειροτεχνίας της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» κατασκεύασε πάνινες κούκλες, αυτήν τη φορά με την παραδοσιακή φορεσιά της Σάντας.

Πρόκειται για πιστά αντίγραφα από τις παλιές κούκλες που έφτιαχναν οι γιαγιάδες του Πόντου για τα εγγόνια τους.

Η φορεσιά είναι αντίγραφο της πραγματικής φορεσιάς της Σανταίας γυναίκας, και στο σύνολο της αποτελείται από δέκα διαφορετικά κομμάτια. Για την κατασκευή της μελετήθηκαν φωτογραφικό υλικό και κειμήλια και χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα με όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συνάφεια με τα αυθεντικά. Με το ίδιο μεράκι και φροντίδα δουλεύτηκαν στο χέρι και τα κεντήματα.

«Στόχος του τμήματός μας είναι η ανάδειξη των παραδοσιακών φορεσιών μας με τον τρόπο που τους αξίζει, μιας και πρόκειται για αληθινά διαμαντάκια του πολιτισμού μας και κουβαλούν σημαντικά κομμάτια της ιστορικής πορείας της ράτσας μας. Και ο τρόπος που τους αξίζει δεν είναι άλλος από το να τις μελετήσουμε και ορθά να τις κατασκευάσουμε, επιμένοντας στη λεπτομέρεια και στην πιστότητα, μη λησμονώντας ούτε στιγμή ποιοι σπουδαίοι άνθρωποι κάποτε τις φόρεσαν: οι δικοί μας άνθρωποι» αναφέρει το δελτίο Τύπου της Ένωσης που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο Αθανάσιο Λαβασά και τη γενική γραμματέα Λένα Σαββίδου. Το τμήμα εκπαιδεύει η Λένα Καλαμαρινού.