3 Απρίλιος 2019, 18:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2019, 18:34

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ προτίθεται να αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στον Εύξεινο Πόντο

  • ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ προτίθεται να αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στον Εύξεινο Πόντο

Το ΝΑΤΟ προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στον Εύξεινο Πόντο με στόχο να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του πορθμού το Κερτς, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τους ξένους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέϊλι Χάτσισον. Η ίδια δήλωσε ότι στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα εγκριθεί το λεγόμενο «πακέτο της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων υποστήριξης της Ουκρανίας στη διένεξή της με τη Ρωσία».

Η Χάτσισον πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση απαιτείται να δοθεί στον Εύξεινο Πόντο «μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να εγγυηθούμε ότι τα ύδατα αυτά θα είναι ελεύθερα» και οι χώρες της περιοχής «θα απαλλαγούν από τη ρωσική παρέμβαση».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής δεν ανέφερε συγκεκριμένες λεπτομέρειες του σχεδίου. «Πρόκειται για ένα πακέτο που ενισχύει την επιτήρηση, την επιτήρηση από αέρος, ενώ επίσης προβλέπει την αποστολή μεγάλου αριθμού πλοίων των χωρών του ΝΑΤΟ στη, ώστε να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων δια μέσου του πορθμού του Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα», δήλωσε η Χάτσισον.

«Είναι πολύ σημαντικό οι κάτοικοι της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας να νιώθουν ασφαλείς στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, τόσο στα ύδατά τους όσο και στην ξηρά. Η Ρωσία εγκαθιστά εξοπλισμούς στην Κριμαία, ενώ η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας. Είναι ανεπίτρεπτο το ότι κρατούν σε φυλακή στη Μόσχα τους Ουκρανούς ναύτες. Πρέπει να πεισθούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπαρτμέντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επισήμανε ότι «το πακέτο της Μαύρης Θάλασσας είναι μέρος της απάντησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όχι μόνο εξαιτίας του συμβάντος στον πορθμό του Κερτς, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι η Ρωσία απειλεί τη συμμαχία σε όλη την ανατολική της πτέρυγα και όχι μόνο στον βορρά».

Αρνητική η Μόσχα
Η Μόσχα αντέδρασε αρνητικά στις δηλώσεις της Κέι Μπέϊλι Χάτσισον, ενώ στο ερώτημα πώς εξέλαβε τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε «αρνητικά». Πρόσθεσε δε ότι δεν καταλαβαίνουν τι έχουν υπ’ όψιν τους και ότι «η κατάσταση στον πορθμό του Κερτς και τη ναυσιπλοΐα εκεί είναι αρκετά γνωστή. Σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομοθεσία, η θέση της Ρωσίας είναι εξαιρετικά συνεπής και αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν καλά».

Σε ό,τι αφορά το αν είναι δυνατή η διέλευση των πλοίων του ΝΑΤΟ στα εν λόγω χωρικά ύδατα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα. «Όταν έλθει το αίτημα, τότε θα ληφθεί και η απόφαση», είπε. «Πρόκειται για μια κλειστή φυσική δεξαμενή, γι’ αυτόν τον λόγο η περίπτωση αυτή είναι ξεχωριστό ζήτημα και δεν θα μπορούσα να μιλήσω υποθετικά», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα κοινοποίησης παρόμοιων σχεδίων, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται. Εκτός των άλλων, υπάρχει επίσης καθεστώς παραμονής των πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία επίσης πρέπει να εφαρμόζεται».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.