3 Απρίλιος 2019, 16:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2019, 17:36

Αντίδραση της Ιεράς Συνόδου στο αίτημα για Θεία Λειτουργία στη «μακεδονική» γλώσσα

  • Ιερά Σύνοδος: Η Εκκλησία δεν αποδέχεται την εκούσια έκτρωση
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Την ανησυχία της για τα αιτήματα που διατυπώνουν οι «μακεδόφωνοι» κάτοικοι της Ελλάδας εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε χθες και σήμερα υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η Εκκλησία της Ελλάδος απέστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη ενημερώνοντάς τον ότι από τον πολιτικό φορέα της αυτοαποκαλούμενης μειονότητας «των εν Ελλάδι Μακεδόνων» ζητείται η Θεία Λειτουργία να γίνεται στη «μακεδονική» γλώσσα. Μάλιστα η ιεραρχία σημειώνει ότι το αίτημα αφορά μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή της βορείου Ελλάδος.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Φαναρίου σχετικά με την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση ήταν και η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τους ιεράρχες να αποφασίζουν να παρέμβουν στις εισηγήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που προβλέπουν κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, στην καθύβριση θρησκευμάτων και στην περιύβριση νεκρού, «γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης».

Τέλος αποφασίστηκε να δοθεί βοήθημα 2.000 ευρώ σε 100 οικογένειες πυροπλήκτων οικισμών της Αττικής για την έκδοση οικοδομικής άδειας για την επισκευή κατεστραμμένων σπιτιών, σε συνεννόηση με τους πληγέντες δήμους και άλλους φορείς.