3 Απρίλιος 2019, 16:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2019, 15:27

Σπάνιο άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα βρέθηκε στη Λαοδίκεια της Μικράς Ασίας

  • Σπάνιο άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα βρέθηκε στη Λαοδίκεια της Μικράς Ασίας
    (Φωτ.: εφ. «Hürriyet»)

Ένα άγαλμα που παριστάνει τον Τραϊανό, έναν από τους πιο σπουδαίους Ρωμαίους αυτοκράτορες, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη Λαοδίκεια του Λύκου στην επαρχία Ντενιζλί της Μικράς Ασίας. Το μέγεθος του αγάλματος αλλά και η πολυπλοκότητα της σύνθεσης ήδη κάνουν τους ειδικούς να μιλούν για σπάνιο εύρημα και για ένα από τα πιο σημαντικά που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως στην αρχαία πρωτεύουσα της Φρυγίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητή Τζελάλ Σιμσέκ, το εύρημα χρονολογείται στο 113 μ.Χ., τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατο του αυτοκράτορα.

Η γλυπτική σύνθεση είχε σπάσει σε 356 κομμάτια τα οποία οι συντηρητές ένωσαν για να αποκαλυφθεί το ύψους 3 μ. άγαλμα του Τραϊανού που φορά κοντό χιτώνα και έχει έναν μανδύα να πέφτει από τον αριστερό ώμο. Δίπλα υπάρχει το σαφώς μικρότερο άγαλμα ενός στρατιώτη που έχει τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Η ποιότητα του έργου είναι τέτοια που ευνοεί την εικασία ότι ο καλλιτέχνης είδε από κοντά τον Τραϊανό, τον ηγέτη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που την έφτασε στο απόγειο του πλούτου και των συνόρων της.

Το έργο είναι τόσο λεπτοδουλεμένο που στο πάνω μέρος της θωράκισης φαίνονται καθαρά ο κεραυνός του Δία, η Μέδουσα που φτιάχτηκε στο κέντρο του στήθους προκειμένου να τονίζεται η τρομακτική πλευρά του αυτοκράτορα, ενώ υπάρχουν και δύο γρύπες, το σύμβολο του θεού Απόλλωνα, που έχουν τα νύχια τους πάνω σε ένα δοχείο με νερό.

Η ύπαρξη του δοχείου, σύμφωνα με τον Τζελάκ Σιμσέκ, υποδηλώνει την υδροδότηση της Λαοδίκειας από τον Τραϊανό, ένα έργο που κόστισε 30.000 δηνάρια και έδωσε νέα πνοή στην πόλη. Άλλωστε, το άγαλμα είχε τοποθετηθεί σε ένα σιντριβάνι από το οποίο έπεσε και έσπασε κατά τη διάρκεια σεισμού, και στη συνέχεια θάφτηκε κάτω από τα ερείπια.