9 Μάιος 2020, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2020, 12:12

Ανοιξιάτικος ήλιος: Πώς προστατεύουμε σωστά το δέρμα μας

  • Ανοιξιάτικος ήλιος: Πώς προστατεύουμε σωστά το δέρμα μας
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ο ερχομός μας άνοιξης σηματοδοτεί μεταξύ άλλων και την έναρξη μιας περιόδου με ολοένα και αυξανόμενη ηλιοφάνεια. Στη χώρα μας, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, η ηλιακή ακτινοβολία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με κορύφωση κατά τους θερινούς μήνες.

Ο ανοιξιάτικος ήλιος μπορεί να παρανοηθεί πολύ εύκολα, καθώς δεν χαρακτηρίζεται από έντονη και παρατεταμένη ακτινοβολία.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η ηλιακή ακτινοβολία έχει την ικανότητα να αντανακλάται στο νερό, στο τζάμι, στο μέταλλο και σε όλες τις λείες επιφάνειες (π.χ. άσφαλτος), οπότε μια συννεφιά ή η παραμονή σε σκιερό μέρος, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επαρκές προστατευτικό μέτρο. Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Τι μπορούμε να πάθουμε αν δεν λαμβάνουμε επαρκή μέτρα προστασίας από τον ήλιο
Η αιφνίδια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (ακτίνες UVA και UVB) στην αρχή της άνοιξης αυξάνει απότομα τα επίπεδα επικινδυνότητας για όλους μας, καθώς αμέσως μετά τον χειμώνα το δέρμα μας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να συνθέτει μελανίνη. Ανάλογα με τον φωτότυπο του ατόμου, ο κίνδυνος για εμφάνιση δυσχρωμιών, πανάδων (μέλασμα), κηλίδων, ρυτίδων, πρόωρη γήρανση δέρματος - φωτογήρανση (UVA ακτινοβολία), αφυδάτωσης, εξανθημάτων, ερυθήματος (ηλιακό έγκαυμα), φωτοδερματοπαθειών, ακόμη και καρκίνων του δέρματος (UVΒ ακτινοβολία) αυξάνεται κατακόρυφα.

Το «κοκκίνισμα» του δέρματος από τον ήλιο δεν είναι πάντα γοητευτικό...

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε άτομα με ανοιχτόχρωμους φωτότυπους (λευκό δέρμα), φακίδες, ξανθά, καστανόξανθα ή κοκκινωπά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια, σε ώριμα, ξηρά δέρματα (άτομα άνω των 50-55 ετών), καθώς και σε ευαίσθητα δέρματα, με τάση για κοκκίνισμα και ερεθισμούς.


(Φωτ.: pixabay.com)

Επίσης, πολύ προσεκτικά πρέπει να είναι άτομα που πάσχουν από τις παρακάτω νόσους και δερματοπάθειες: λεύκη, ψωρίαση, ακμή (ασθενείς που υπόκεινται σε αγωγή με χάπια ή κρέμες με ρετινοειδή και υπεροξείδιο του βενζολίου), επιχείλιο έρπητα, ευρυαγγείες, εξανθήματα, ροδόχρου ακμή, δισκοειδή λύκο και νόσους όπως Darier και Hailey-Halley.

Άτομα υπό ειδική φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιβιοτικά με τετρακυκλίνες (ειδικά μινοκυκλίνη) πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Τέλος, άτομα που έχουν μόλις πραγματοποιήσει έντονες και εντατικές θεραπείες που τραυματίζουν ελεγχόμενα την επιδερμίδα –ιατρικά peeling, fractional LASER, μικροδερμοαπόξεση, θεραπείες λεύκανσης της επιδερμίδας ή που χρησιμοποιούν ουσίες φυσικής ή και χημικής προέλευσης με κερατολυτική δράση (οξέα φρούτων)– θα πρέπει για ένα διάστημα να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.


(Φωτ.: pixabay.com)

Πώς προετοιμάζουμε σωστά το δέρμα για τον ανοιξιάτικο ήλιο
Πριν από το τέλος του χειμώνα το αφυδατωμένο δέρμα χρειάζεται σωστή προετοιμασία ώστε να μπορέσει να «οχυρωθεί» έναντι στις διάφορες περιβαλλοντολογικές και εποχικές αλλαγές, αλλά και στην υπεριώδη ακτινοβολία:

  • Καθαρισμός (πρωί και βράδυ): Ο στόχος είναι να απομακρύνουμε το σμήγμα και τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Προτιμότερα τα ήπια καθαριστικά, για αποφυγή ερεθισμών.
  • Απολέπιση / peeling (μία ή δύο φορές την εβδομάδα): Ο στόχος είναι να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, που «φράσσουν» το δέρμα.
  • Ενυδάτωση: Ο στόχος είναι να προσφέρουμε στο δέρμα εντατική ενυδάτωση σε βάθος, για να μπορέσει να αμυνθεί στις επιθέσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι σύγχρονες ενυδατικές κρέμες περιέχουν ειδικές φόρμουλες νέας γενιάς, οι οποίες δημιουργούν στην επιφάνεια του δέρματος ένα αόρατο φιλμ που συγκρατεί την υγρασία. Παράλληλα, δεν αμελούμε την καθημερινή κατανάλωση αρκετών ποσοτήτων νερού, για να ενυδατώσουμε και εσωτερικά τον οργανισμό μας.

Ο δερματολόγος μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη πιο στοχευμένα, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα προϊόντα και τις πιο σύγχρονες, εύκολες, γρήγορες και ανώδυνες θεραπείες peeling και ενυδάτωσης για τις εξατομικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας μας.

  • Αντηλιακό: Δεν αμελούμε την καθημερινή, συχνή και πλούσια χρήση αντηλιακής προστασίας, με υψηλό δείκτη (SPF30+). Τα σύγχρονα αντηλιακά περιέχουν πλέον μικροσυστατικά που αντανακλούν το ηλιακό φως (micropigments), προστατεύοντας επαρκώς από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA+UVB).

Καλλιόπη Καραμανωλάκη

  • Πηγή: dermaclinic.oasismed.gr.