3 Απρίλιος 2019, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2019, 14:13

Σύλλογοι Εορδαίας: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Σύλλογοι Εορδαίας: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Από την περσινή κοινή εκδήλωση μνήμης των ποντιακών συλλόγων Εορδαίας (φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)

Την Τρίτη 2 Απριλίου, στην έδρα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας οι 18 πολιτιστικοί ποντιακοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των κοινών επετειακών εκδηλώσεων με σκοπό να τιμήσουν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Οι σύλλογοι διοργανώνουν εκδηλώσεις από τις 21 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν οι εξής δράσης: Την Κυριακή 21 Απριλίου (ώρα 19:00), στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής», στην οποία θα μιλήσουν ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (επίκουρος καθηγητής επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ), ο Θεοδόσιος Κυριακίδης (δρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), ο Βλάσης Αγτζίδης (δρ Ιστορίας του ΑΠΘ) και ο Δημήτριος Κούρτης (δικηγόρος και υποψήφιος δρ Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ).

Το Σάββατο 4 Μαΐου (ώρα 19:00), στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας θα παρουσιαστεί το βιβλίο Μάρτυρες…100 χρόνια μετά του Νίκου Ασλανίδη, και θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Η μπάντα. Την Κυριακή 5 Μαΐου (ώρα 11:00), θα διεξαχθεί ο αγώνας δρόμου «Τρέχω για τη μνήμη» σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων-Οδοιπόρων Εορδαίας.

Πρόκειται για συμβολικό αγώνα δρόμου 4 χλμ με σκοπό να τιμηθούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το Σάββατο 11 Μαΐου (ώρα 19:00) στο αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος της ημερίδας με θέμα «Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής», στην οποία θα συμμετέχουν ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ (συγγραφέας), ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (ακτιβιστής και πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα), ο Θεοφάνης Μαλκίδης (δρ Κοι­νω­νι­κών Ε­πι­στη­μών του Παντείου Πανεπιστημίου, μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών) και ο Θωμάς Αλεξιάδης (δρ Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του ΑΠΘ).

Ποντιακή βραδιά ποίησης με τίτλο «Ο Πόντος ζει, ο Πόντος καλατσεύ'» θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Μαΐου (ώρα 19:00), στο αμφιθέατρο ΕΒΕ, ενώ την Κυριακή 19 Μαΐου θα γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας (ώρα 11:00).