2 Απρίλιος 2019, 19:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2019, 17:42

Έτρωγαν φαστ φουντ στην Πομπηία πριν από 2.000 χρόνια

  • Έτρωγαν φαστ φουντ στην Πομπηία πριν από 2.000 χρόνια
    Εικόνα από το... ταχυφαγείο που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία (φωτ.: Twitter / Planet Pompeii)

Μια από τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Πομπηία, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν πάγκο εστιατορίου, το οποίο πουλούσε έτοιμο φαγητό, όπως μαρτυρούν και οι καλοδιατηρημένες νωπογραφίες (τεχνική τοιχογραφίας) που ήρθαν επίσης στο φως. Στην αρχαιορωμαϊκό κόσμο υπήρχαν τα λεγόμενα «θερμοπωλεία», δηλαδή μικρά εστιατόρια όπου συνήθιζαν να παίρνουν το γεύμα τους οι φτωχότεροι κάτοικοι, οι οποίοι δεν είχαν τον ανάλογο εξοπλισμό και χώρο για να μαγειρεύουν στο σπίτι τους. Έτσι, κατέφευγαν στα εστιατόρια τύπου «fast food», όπου κατανάλωναν ποτά και ζεστά φαγητά (όπως υποδηλώνει το όνομα αυτών των εστιατορίων), τα οποία ήταν διατηρημένο σε μεγάλα βάζα, τοποθετημένα επάνω στον πάγκο.

Παραδοσιακά, το μενού σε αυτούς τους χώρους περιελάμβανε ψωμί, παστό ψάρι, ψημένο τυρί, φακές και πικάντικο κρασί.

Δεκάδες ακόμη «θερμοπωλεία» ανακαλύφθηκαν σε όλο το αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο δεν είναι τώρα ανοικτό για το κοινό, καθώς συνεχίζεται η πιο συστηματική ανασκαφή στο χώρο από τη δεκαετία του 1960. Εκτιμάται ότι περίπου 150 εστιατόρια φαστ φουντ λειτουργούσαν σε ολόκληρη την Πομπηία, πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου (79 μ.Χ.), όταν η αρχαία πόλη θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. σκοτώνοντας περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. Τα πρώτα ερείπια ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα και οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1748. Η Πομπηία είναι ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.


(Φωτ.: Twitter / Planet Pompeii)

Οι τελευταίες ανασκαφές έχουν αποφέρει μέχρι τώρα δεκάδες ανακαλύψεις. Τον Φεβρουάριο, αρχαιολόγοι βρήκαν μια εκπληκτικά διατηρημένη τοιχογραφία, που απεικόνιζε τον Νάρκισσο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα στην ελληνική μυθολογία. Ακόμη, βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα, συμπεριλαμβανομένων των σκελετών δύο γυναικών και τριών παιδιών που βρέθηκαν αγκαλιασμένα σε μια οικία. Τα απομεινάρια επίσης ενός δεμένου αλόγου μαζί με τη σέλα του ανακαλύφθηαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

  • Πηγή: theguardian.com.