2 Απρίλιος 2019, 16:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2019, 17:02

Brexit: Δέκα μέρες πριν από την έξοδο, η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο

  • Brexit: Δέκα μέρες πριν από την έξοδο, η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο
    (Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκαλεί πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, σε μια προσπάθεια να χαράξει πορεία που θα απομακρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο από τη δίνη του Brexit, την ώρα που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση είτε για να ηγηθεί μίας ασύντακτης αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα αποτέλεσμα-σοκ του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016, η βρετανική πολιτική βρίσκεται σε βαθιά κρίση και είναι αδιευκρίνιστο πώς, πότε ή εάν ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό κλαμπ, όπου εντάχθηκε το 1973.

Η συμφωνία έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία καταψήφισε χθες για δεύτερη φορά όλες τις εναλλακτικές στη διαδικασία του Brexit. Η Τερέζα Μέι αναμένεται ότι θα θέσει αυτήν την εβδομάδα για τέταρτη φορά την ατυχήσασα συμφωνία προς έγκριση στο Κοινοβούλιο.

«Τις τελευταίες μέρες το σενάριο της ασύντακτης αποχώρησης έχει γίνει πιο πιθανό, αλλά μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε ότι θα το αποφύγουμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τώρα να υποδείξει τα επόμενα βήμα ή ένα σχέδιο. περισσότερο σήμερα παρά ποτέ».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ακόμη να αποδεχθεί την ατυχήσασα συμφωνία για το Brexit, που είναι και «ο μόνος τρόπος» για συντεταγμένη αποχώρηση.

Εάν η Μέι δεν καταφέρει ούτε με την τέταρτη ψηφοφορία να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας της από τη Βουλή των Κοινοτήτων, έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ασύντακτη έξοδο, την προκήρυξη εκλογών ή κατάθεσης αιτήματος στην ΕΕ για μακρά παράταση, για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία διαζυγίου που θα προβλέπει πολύ στενότερη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση.

Η τρίτη ήττα της Τερέζας Μέι στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, την ημέρα που η χώρα της επρόκειτο θεωρητικά να αποχωρήσει από την Ένωση, άφησε πίσω της την πλέον αδύναμη πρωθυπουργό των τελευταίων δεκαετιών να διαχειριστεί την κλιμακούμενη κρίση.

Επενδυτές και διπλωμάτες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας απέναντι στο χάος, και η ρευστότητα των εξελίξεων στο Λονδίνο είναι τέτοια που ορισμένοι traders εγκατέλειψαν τη στερλίνα, που είναι ευάλωτη στις ειδήσεις για το Brexit από το 2016. Η στερλίνα έπεσε και πάλι σήμερα.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι, τα δύο μεγάλα βρετανικά κόμματα, η κυβέρνηση της Μέι, όλοι είναι διαιρεμένοι λόγω του Brexit, και η πρωθυπουργός κινδυνεύει να οδηγήσει σε διάλυση τους Τόρις εάν κατευθυνθεί προς μια στενότερη μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή προς ένα ασύντακτο διαζύγιο. Εάν επιλέξει ανάμεσα στα δύο σενάρια, ρισκάρει παραιτήσεις.

Τέταρτη και τυχερή;
Με τους κυβερνητικούς χειρισμούς να έχουν οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, η Βουλή των Κοινοτήτων προσπάθησε δύο φορές να υποδείξει μια διέξοδο. Η δεύτερη απόπειρα απέτυχε χθες.

Οι Βρετανοί βουλευτές διαπίστωσαν και χθες τον κατακερματισμό τους και ακόμη περισσότερο την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν σε μια ιστορική πρόκληση, απορρίπτοντας και τις τέσσερις εναλλακτικές στη συμφωνία της Μέι διεξόδους.

Η εναλλακτική που συνάντησε την μικρότερη αντίσταση, ή βρέθηκε πιο κοντά από όλες στην πλειοψηφία, ήταν η πρόταση για μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, η οποία ηττήθηκε με τρεις ψήφους. Η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί οποιασδήποτε συμφωνίας εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά ηττήθηκε με 292-280.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ένωση ήταν έτοιμη να δειχθεί την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ή τη διαμόρφωση μιας σχέσης με βάση το μοντέλο «Νορβηγία+». Όμως η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφορετικές φατρίες των Τόρις: το ήμισυ των βουλευτών του κόμματός της ψήφισε υπέρ μιας ασύντακτης εξόδου την περασμένη εβδομάδα, ενώ μόνον 37 ψήφισαν χθες υπέρ της τελωνειακής ένωσης και ακόμη λιγότεροι (15) υπέρ της επικύρωσης οποιασδήποτε συμφωνίας με δημοψήφισμα.

Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα υποστηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον της σε περίπτωση που δεχθεί ένα Brexit που θα διατηρεί πολλούς από τους υπάρχοντες οικονομικούς δεσμούς με την Ένωση.

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η Μέι αναμένεται να αναφερθεί στις συνέπειες της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων και την απουσία πλειοψηφίας για οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο, γεγονός που θα την διευκολύνει να ξαναφέρει για τέταρτη φορά στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία της.

«Το υπουργικό συμβούλιο μπορεί θαυμάσια να πει στο Κοινοβούλιο: Ακούστε, σας δώσαμε την ευκαιρία σας να βρείτε κάτι, αποτύχατε. Ψηφίστε τη συμφωνία της Μέι, διαφορετικά την επόμενη εβδομάδα υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος μιας εξόδου άνευ συμφωνίας», δηλώνει ο καθηγητής Anand Menon του King's College, προσθέτοντας ότι η ατυχήσασα συμφωνία της Μέι ίσως να έχει πιθανότητες επιτυχίας την τέταρτη φορά.

Ωστόσο, παραμένει ότι η Τερέζα Μέι, με καταρρακωμένο το κύρος της, θα πρέπει να πείσει σήμερα το υπουργικό της συμβούλιο –κατακερματισμένο, όσο και το Κοινοβούλιο, ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και σκληρούς Brexiteers–, χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με τους Times, το έσχατο μέσο, το «πυρηνικό όπλο»: την απειλή των πρόωρων εκλογών. Την ώρα που, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την The Mail on Sunday, σε περίπτωση εκλογών, το Εργατικό Κόμμα θα επικρατούσε με διαφορά 5 εκατοστιαίων μονάδων.

«Πολιτικό κόστος»
Όποια και αν είναι η απόφαση, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να ανακοινώσει τα σχέδιά της κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 10ης Απριλίου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι εάν οι Βρετανοί δεν εγκρίνουν τη συμφωνία της Μέι τις προσεχείς ημέρες, δεν μένουν παρά δύο επιλογές: ή ασύντακτη έξοδος ή μακρά παράταση του Άρθρου 50. «Μια τέτοια παράταση θα σήμαινε σημαντικά ρίσκα για την ΕΕ, από όπου προκύπτει και η ανάγκη σοβαρής αιτιολόγησης. [...] Θα υπάρξει επίσης πολιτικό κόστος. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ στις 23 Μαΐου, θα πρέπει να οργανώσει ευρωεκλογές», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Sun, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, αντιπρόεδρος της Τερέζας Μέι, έστειλε χθες οδηγία προς τα τοπικά συμβούλια να προετοιμαστούν για την ψηφοφορία των ευρωεκλογών, για την περίπτωση που χρειαστεί...

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.