2 Απρίλιος 2019, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2019, 11:51

Εκδήλωση «...ανθεί και φέρει κι άλλο» από ποντιακούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Εκδήλωση «...ανθεί και φέρει κι άλλο» από ποντιακούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019 (φωτ.: ΕΠΩΦ)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων απ' τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου απ' τις πατρογονικές εστίες με την παράλληλη Γενοκτονία και τον αφανισμό 353.000 αθώων θυμάτων από τη λαίλαπα του κεμαλισμού, τρεις ποντιακοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, από περιοχές που αποτέλεσαν και τον βασικό πυλώνα υποδοχής των ξεριζωμένων προσφύγων, ενώνουν τις προσπάθειές τους για να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους τους, Πόντιους πρόσφυγες πρώτης γενιάς. Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και η Ένωση Ποντίων Πανοράματος διοργανώνουν από κοινού μια εκδήλωση για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας την Κυριακή 7 Απριλίου στις 18:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «...ανθεί και φέρει κι άλλο», και πρόκειται για ένα σπονδυλωτό θέαμα με ελεύθερη είσοδο.

«Η Καλαμαριά υποδέχθηκε το σύνολο των Ποντίων προσφύγων, ενώ το Ωραιόκαστρο και το Πανόραμα επέλεξαν οι πρόγονοί μας για μόνιμη εγκατάσταση εκτός του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Μαζί λοιπόν οι ποντιακοί σύλλογοι επιλέξαμε να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων» ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Ηρακλής Τσακαλίδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι πρόεδροι των τριών συλλόγων Ωραιοκάστρου, Καλαμαριάς και Πανοράματος, Ηρακλής Τσακαλίδης, Κώστας Ζώης και Κυριάκος Παπαδόπουλος αντίστοιχα θα αναφερθούν στην ιστορία των προγόνων τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα πρώτα τους βήματα στην νέα πατρίδα. Θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη Μάρτυρες...100 χρόνια μετά, και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Η μπάντα. θα ακολουθήσει μοιρολόι από τη συγγραφέα Αγγελική Παμπουκίδου και απόδοση ποντιακών τραγουδιών από τους επτά λυράρηδες της ΕΠΩΦ. Πυρριχιστές από τους τρεις συλλόγους θα ολοκληρώσουν την παράσταση.

Ελένη Κάλλη