6 Απρίλιος 2019, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2019, 12:34

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών άνοιξε τις πόρτες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

  • Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών άνοιξε τις πόρτες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
    Από την επίσκεψη του 6ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης (φωτ.: cpolitan.gr)

Το ενδιαφέρον μαθητών, δασκάλων και καθηγητών τράβηξε το πρόγραμμα «Ανοιχτές πόρτες» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στόχος του προγράμματος ήταν να φέρει κοντά τους Έλληνες με την πορεία του ελληνισμού της Πόλης, από τις αλησμόνητες πατρίδες μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα.

Πολλά σχολεία επισκέφτηκαν τον χώρο του ιστορικού Συλλόγου στην Καλλιθέα και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν.

Χάρη στο πρόγραμμα «Ανοιχτές πόρτες» η νέα γενιά γνώρισε τους πολύτιμους θησαυρούς πολιτισμού, γνώσεων, παραδόσεων και διαχρονικών αξιών που μετέφερε ο ελληνισμός της Πόλης στη σύγχρονη Ελλάδα, όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η κοινωνική ευαισθησία, η γνώση και η πίστη σε παραδόσεις ολόκληρων αιώνων.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για άτομα και ομάδες, όπως φοιτητές και μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας ξεναγήσεις και ενημέρωση για τη δράση του συλλόγου από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του.

Στην τελευταία περιλαμβάνεται η λειτουργία ορφανοτροφείου και ιατρείου στο νεοκλασικό μέγαρο του Συλλόγου προτού ακόμα ιδρυθεί το ΙΚΑ στην Ελλάδα, η λειτουργία του Συλλόγου ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1933 μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η παράδοση μαθημάτων αγιογραφίας, ζωγραφικής, κεντήματος κτλ (που συνεχίζονται μέχρι σήμερα), αλλά και η περίθαλψη ασθενών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου –μόνο το 1946 τα ιατρεία του Συλλόγου επισκέφτηκαν 4.866 ασθενείς).

Τα σχόλια των επισκεπτών ήταν εγκωμιαστικά, με τους περισσότερους να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τις ξεναγήσεις και την εθελοντική προσφορά των ανθρώπων του Συλλόγου.

  • Με πληροφορίες από cpolitan.gr.
Gallery