1 Απρίλιος 2019, 22:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2019, 22:39

Ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων από μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών Έβρου

  • Ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων από μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών Έβρου
    (Φωτ.: e-evros.gr)

Μια ταινία μικρού μήκους για την Παναγία Σουμελά και τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού δημιούργησαν μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών Έβρου. Ταινία με την οποία συμμετείχαν και στο 5ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Το ερασιτεχνικό αλλά γεμάτο μηνύματα φιλμάκι των μαθητριών είναι βασισμένο σε πραγματικές αφηγήσεις-μαρτυρίες από το βιβλίο του Θ.Π. Τσιτσεκίδη Εξ αίματος και πραγματεύεται την αδιάφορη στάση των νέων απέναντι στην ιστορία και τις παραδόσεις τους, τα οποία κρίνονται (από τους νέους) ως παρωχημένα και ξεπερασμένα.

Μπορεί, όμως, μια σπίθα να φουντώσει μέσα τους την αγάπη για την ιστορία, την παράδοση, και να διατηρήσει στη δική τους γενιά ζωντανή τη μνήμη; Την αισιόδοξη απάντηση δίνει η ταινία των μαθητριών του Γυμνασίου Φερών και παράλληλα παρουσιάζει μια συγκινητική προσέγγιση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι μαθήτριες: Ειρήνη Βελιγράκη, Σταματία Μπόρα, Μαρία Παπαδάκη και Βασιλική Σαριανίδη. Την επίβλεψη είχαν οι καθηγήτριες Κωνσταντίνα Καρακύργιου, φιλόλογος και Χρύσα Μανωλοπούλου, θεολόγος. Το φιλμ θα προβληθεί στο κοινό σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα και την έναρξη της β΄ φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.