1 Απρίλιος 2019, 17:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2019, 17:41

Ποιος είναι ο Ιμάμογλου, που «έκλεψε» την Κωνσταντινούπολη από τον Ερντογάν

  • Τουρκία: Δημοσκόπηση δείχνει πρόεδρο τον Ιμάμογλου
    (Φωτ.: Twitter / Ekrem Imamoglu)

Εάν υπάρχει ένας πολιτικός που θεωρείται το πρόσωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία αυτός δεν είναι άλλος από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, που εκτός απροόπτου θα είναι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Ο γεννημένος στην Τραπεζούντα κεμαλιστής, και μέχρι πρότινος άγνωστος στο ευρύ τουρκικό κοινό, κατάφερε να αλώσει το κάστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – η Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί την αρχή της πολιτικής καριέρας του νυν προέδρου, ο οποίος στη μάχη των εκλογών έριξε τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με μόλις 28.000 ψήφους διαφορά.

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καταμέτρηση και τα 200.000 άκυρα ψηφοδέλτια στρώνουν το έδαφος ώστε η εκλογική νίκη να κριθεί από το εκλογοδικείο, εντούτοις ακόμα και η φιλοκυβερνητική Sabah φιλοξενεί το προφίλ του υποψηφίου του CHP, σε μια έμμεση παραδοχή της νίκης του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 στα Πλάτανα των Ελλήνων στην επαρχία της Τραπεζούντας (Ακτσάαμπατ στα τουρκικά). Τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση την ολοκλήρωσε στην Τραπεζούντα, ενώ διοίκηση επιχειρήσεων σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο πήρε και το μάστερ του. Είναι παντρεμένος με την Ντιλέκ Ιμάμογλου με την οποία έχουν τρία παιδιά. Τα social media τα… παίζει στα δάχτυλα, και μάλιστα φρόντισε να αλλάξει τις πληροφορίες στο λογαριασμό του στο Twitter γράφοντας ότι είναι δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης.


(Φωτ.: Twitter / Ekrem Imamoglu)

Την επαγγελματική του καριέρα, όμως, την ξεκίνησε από την οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής και ανάθεσης έργων. Το 2008 εντάχθηκε στο CHP και το 2014 εξελέγη δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου, ενός δήμου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώνοντας το 50,44% των ψήφων. Για να διεκδικήσει τον μητροπολιτικό δήμο το χρίσμα το πήρε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο· η προεκλογική του καμπάνια ήταν εστιασμένη σε διάφορα κοινωνικά θέματα, όπως η αύξηση των επιδομάτων και οι φθηνότερες μεταφορές, αλλά και στις επενδύσεις και στα φιλικά προς το περιβάλλον πρότζεκτ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι και μέλος πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων, και σε σχέση με τον αντίπαλό του Μπιναλί Γιλντιρίμ σχετικά νέος στην πολιτική. Το κοινό του στοιχείο με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η αγάπη του για το ποδόσφαιρο: μικρότερος έπαιξε σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο, ενώ έχει ενεργό συμμετοχή στην Τράμπζονσπορ.