1 Απρίλιος 2019, 13:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2019, 12:12

Αποθεώθηκε και συγκίνησε η ταινία «Genocide – A true story»

  • Αποθεώθηκε και συγκίνησε η ταινία «Genocide – A true story»
    (Φωτ.: Georgia Tsilfides-Togridis)

Αποθεώθηκε, συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας Genocide – A true story που δημιούργησε με πολλή αγάπη η Βασιλική Τσανακτσίδου και σκηνοθέτησε ο Τρύφων Ζήσης (REC Productions), το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου στην κινηματογραφική αίθουσα του παιδικού μουσείου Stepping Stones Museum.

Αυτή η ταινία δημιουργήθηκε με σκοπό να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη τραγική αυτή περίοδο.

«Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από θεατές κάθε ηλικίας, με έντονη την παρουσία της νεολαίας. Ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα να βλέπεις τα παιδικά καροτσάκια "παρκαρισμένα" έξω από τον κινηματογράφο. Πολλοί είχαν έρθει με τα βρέφη τους γιατί οι γιαγιάδες, ως απόγονοι Ποντίων που υπέστησαν Γενοκτονία, δεν ήθελαν με τίποτα να χάσουν την προβολή» ανέφερε στο pontos-news.gr η Βασιλική Τσανακτσίδου. Η παράσταση ξεκίνησε με την μικρή Κική Τογρίδου, η οποία ανέβηκε στη σκηνή κρατώντας στα χέρια της έναν αμάραντο και απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε η Β. Τσανακτσίδου για τα παιδιά θύματα της Γενοκτονίας, το οποίο τελείωνε με την υπόσχεση ότι δεν θα μαραθεί ποτέ η μνήμη όπως ακριβώς και ο αμάραντος που φυτρώνει στα ψηλά βουνά του Πόντου. Το κοριτσάκι συνόδευσε μουσικά ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης τραγουδώντας το μοιρολόι «Μνήμη αμάραντος» με τη συνοδεία της λύρας του Δημήτρη Στεφανίδη. Στο πλευρό τους ήταν οι γυναίκες της θεατρικής ομάδας της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ «Ο Πόντος».


(Φωτ.: Maria Iroidou-Kyriakides)

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας, η οποία καταχειροκροτήθηκε. «Η ταινία είναι ένας εναλλακτικός και προσιτός τρόπος διδασκαλίας της ιστορίας των Ποντίων» δήλωσε συγκινημένη η Β. Τσανακτσίδου. Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν οι επίσημοι για να μιλήσουν για την ταινία. Μεταξύ άλλων, μίλησαν ο καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Δημήτρης Μολοχίδης, η συγγραφέας του βιβλίου Ούτε το όνομά μου Θία Χάλο, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσακιρίδης, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Νόργουοκ «Ο Πόντος» Κώστας Τσιλφίδης, ο καλλιτέχνης Παναγιώτης Θεοδωρίδης και ο δήμαρχος του Νόργουοκ Χάρι Ρίλινγκ, ο οποίος έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ανεγερθεί στην πόλη μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων.


Ο Κ. Φωτιάδης στο βήμα της εκδήλωσης (φωτ.: Β. Τσανακτσίδου)

Στην Ελλάδα η ταινία αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαΐου στην Κοζάνη, από όπου και κατάγεται η δημιουργός της, ενώ μετά θα είναι διαθέσιμη σε όποιον πολιτιστικό ποντιακό σύλλογο επιθυμεί να την προβάλει. Έχουν ήδη προγραμματιστεί οι εξής προβολές: Στις 3 Απριλίου (19:00) στο κινηματοθέατρο Ritz Five (214 Walnut St, Philadelphia, PA 19106) στο πλαίσιο της βραδιάς ελληνικού κινηματογράφου, και στις 4 Απριλίου (19:00), στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο (22-51 29th St, Astoria) πριν από την παρέλαση.

Ελένη Κάλλη

Εκδηλωσεις