25 Φεβρουάριος 2014, 09:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:31

Πολύπλευρο έργο με σεβασμό στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού

  • Πολύπλευρο έργο με σεβασμό στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού

Πολύπλευρο έργο με σεβασμό στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού

Γράφει ο Θοδωρής Λάμπρος

Ένας σύλλογος με πλούσια ιστορία, δράση και πρωτοβουλίες είναι αυτός του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ηλείας. Ένας σύλλογος που έχει ως βασικό στόχο την διατήρηση των πατροπαράδοτων ηθών, εθίμων και της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2006 από κατοίκους της περιοχής πού έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, έχει μορφή σωματείου και αποσκοπεί στην πνευματική και κοινωνική επικοινωνία των μελών και φίλων του συλλόγου. Πρωτεύων στόχος του είναι η συμβολή στην διατήρηση και διαιώνιση των πατροπαράδοτων ηθών, εθίμων ,ιστορίας , διαλέκτου ,χορών και γενικότερα της ανάδειξης του κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των Ποντίων. Όλα αυτά πραγματοποιούνται με γνώμονα το καταστατικό του συλλόγου που ρυθμίζει τα όργανα του με αφοσίωση στα ιδανικά της φυλής με σεβασμό και πίστη στην δημοκρατία. Είναι και παραμένει αδέσμευτο έναντι κάθε πολιτικής επιρροής και επιθυμεί την συνεργασία με άλλους συλλόγους ή σωματεία για την επίλυση προβλημάτων σε τομείς πολιτιστικής και κοινωνικής φύσεως. Όλα τα χρόνια που λειτούργησε ο σύλλογος με τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν στην λειτουργία του, είχε και έχει έναν πρωταρχικό στόχο. Την διατήρηση και διάδοση της ιστορικής αλήθειας για το μείζον θέμα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Κάθε χρόνο στις 19 ΜΑΙΟΥ η Ελληνική Βουλή έχει καθιερώσει την ημέρα μνήμης για την Γεβοκτονία. Ο σύλλογος πραγματοποιεί κάθε χρόνο την μέρα εκείνη μνημόσυνο και εκδηλώσεις που αποκαλύπτουν την ιστορική αλήθεια που δεν πρέπει να λησμονηθεί.

Πλούσιες οι δράσεις και εκδηλώσεις του συλλόγου

Πλούσιες είναι οι δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει πάρει όλο αυτό το διάστημα ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ηλείας. Αξιοσημείωτες είναι αυτές που αφορούν την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την βοήθεια σε πυρόπληκτες πολυτεκνικές οικογένειες της Ζαχάρως, την συμμετοχή του συλλόγου στις παρελάσεις των εθνικών επετείων, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κτήριο της Δεξαμενής Πύργου λειτουργεί το χορευτικό τμήμα κάθε Πέμπτη και Σάββατο από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 22:00 το βράδυ όπου γίνεται εκμάθηση ποντιακών χορών. Ο σύλλογος ευχαριστεί χωρίς καμία διάκριση όλους όσους έχουν βοηθήσει με κάθε τρόπο την λειτουργία του.

«Τα παιδιά στον σύλλογο έχουν ψυχή»

Για την εμπειρία της στα τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών του συλλόγου μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ» η χοροδιδάσκαλος Μαριάνθη Χιδίρογλου. Όπως ανέφερε «Στον σύλλογο είμαι από το 2006 όπου ιδρύθηκε και το χορευτικό μας τμήμα με μεγάλη επιτυχία. Συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα με πάθος και μεράκι για τον σύλλογο που όλοι αγαπάμε. Στο χορευτικό τμήμα μπορεί να έρθει όποιος επιθυμεί. Δεν παίζει ρόλο η καταγωγή. Αν έχει θέληση και του αρέσει ο χορός, μπορεί να μάθει». Ολοκληρώνοντας η κ. Χιδίρογλου ευχαρίστησε όλα τα μέλη του συλλόγου για την αγάπη που δείχνουν σε αυτόν τονίζοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν τις παραδόσεις του τόπου τους. Πρόσθεσε δε ότι όλα τα παιδιά που μαθαίνουν ποντιακούς χορούς έχουν «ψυχή» αφού αγαπάνε αυτό που κάνουν. Τέλος ευχήθηκε οι επόμενες χρονιές να είναι δημιουργικές και γεμάτες υγεία για όλο τον κόσμο χωρίς όπως ανέφερε φουρτούνες και στεναχώριες.

Πηγή: protinews.gr